Patru ierarhi şi peste o mie de credincioşi au comemorat eroii naţionali pe Muntele Mic

Peste o mie de oameni s-au rugat și au adus recunoștință eroilor bănățeni jertfiți pentru marele ideal național, vineri, 14 septembrie 2018, la Crucea-monument de pe Muntele Mic, împreună cu 4 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, informează site-ul oficial el Eparhiei Caransebeşului.

„I-am mulțumit lui Dumnezeu la Praznicul Înălțării Sfintei Cruci că a fost cu noi dintotdeauna și a ocrotit poporul român, pentru că Marea Unire de la 1 decembrie 1918 a fost mai întâi o rânduială divină, o minune săvârșită de Dumnezeu și o taină a cerului”, a spus Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului la sărbătoarea de pe Muntele Mic.

La orele dimineţii ierarhi, preoţi, diaconi, militari, jandarmi, pompieri şi credincioşi au mers în procesiune din staţiunea Muntele Mic până la Crucea-monument.

După intonarea imnului de stat a fost oficiată Sfânta Liturghie.

Soborul a fost alcătuit din: Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Siluan Episcopul Ortodox al Ungariei, și Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului

Preasfinţitul Părinte Lucian a îndemnat în cuvântul de final că „noi toți trebuie să dăm dovadă că suntem oameni duhovnicești, suntem creștini autentici, practicanți, ne închinăm crucii celei de viață făcătoare și ne asumăm crucea pe care ne-a dat-o Dumnezeu s-o purtăm în această viață atât ca popor, cât și fiecare personal.

Trebuie să ne aducem aminte de această Liturghie înălțătoare, de acest moment important și de faptul că suntem cu toții fii și fiice ai Bisericii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos și trebuie să iubim Biserica și țara noastră România. Să spunem cu toții în această zi «Slavă lui Dumnezeu pentru toate»”.

La sărbătoarea ajunsă la cea de-a 13-a ediție, care se desfășoară an de an la o înălțime de 1670 m, au fost prezente și autorități centrale, județene, locale, civile și militare.

După Sfânta Liturghie a fost oficaită o slujbă de pomenire pentru eroii români bănățeni din primul Război Mondial și toți făuritorii Marii Uniri, au avut loc depuneri de coroane, precum și un ceremonial militar.

Anul acesta toți pelerinii au avut posibilitatea după momentul de rugăciune și ceremonialul militar să primească consultaţii medicale gratuite: O.R.L., cardiologie, analize glicemie, saturaţie oxigen, determinare tensiune arterială, efectuare de E.K.G., la Caravana medicală Uniți sub Tricolor prin Sănătate, formată din personal medical de la Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Victor Popescu” Timişoara.

De asemenea, echipa medicală ce s-a aflat pe munte a prezentat demonstrativ și manevre de prim ajutor salvatoare de viaţă.

Pentru binefacerile arătate credincioșilor Episcopiei Caransebeșului prin această campanie, Preasfințitul Lucian i-a oferit Diploma de excelență „Episcop Elie Miron Cristea” doamnei Lt. Col. Dr. Mihaela Nicolin, director medical al Spitalului Clinic Militar de Urgență din Timișoara.

Caravana medicală Uniţi sub Tricolor prin Sănătate, este un proiect aprobat de Ministerul Apărării Naţionale și susținut de Direcția Medicală, ce se derulează pe întreaga durata a anului sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.

Foto credit: Episcopia Caransebeşului

Comentarii Facebook


Știri recente