Patru ierarhi la sărbătoarea satului mehedințean Godeanu

În amintirea rugăciunilor și minunilor săvârşite de Sfântul Nicodim cel Sfinţit de la Tismana în ţinutul Mehedințiului, pe vremea când aceste locuri erau bântuite de ciumă, creştinii ortodocşi din satul Godeanu se roagă în fiecare an, la mijlocul lunii iulie, pentru ca Dumnezeu să îi ferească de toate bolile su­fletești și tru­pești. Ceremonia tradiţională de pe dealul Chiciora din comuna Godeanu poartă numele de Ciumarca.

Programul manifestărilor de anul acesta va începe vineri, 15 iulie 2016, la ora 08:30 prin oficierea Sfintei Liturghii de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, informează site-ul oficial al Eparhiei Severinului şi Strehaiei. Alături de Înaltpreasfinţia Sa vor sluji şi:  Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, şi Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei.

Răspunsurile liturgice vor fi oferite de către cele două grupuri psaltice ale Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu-Severin.

Tradiţia aceasta – Ciumarca a fost instituită de Sfântul Nicodim cel Sfinţit de la Tismana care ajungând în satele Mehedinţiului a constatat că acestea erau bântuite de ciumă, o boală molipsitoare care a decimat populaţia Europei în secolul al XIV-lea. Sfântul mergea prin sate în zilele de vineri şi se ruga împreună cu toţi locuitorii ca molima să ia sfârşit.

Foto: Arhivă

 

 

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente