Patru ierarhi, la hramul istoric al Catedralei mitropolitane din Iași

De praznicul Întâmpinării Domnului, duminică, 2 februarie 2014, Catedrala mitropolitană din Iași și-a prăznuit hramul istoric, informează doxologia.ro

Cu acest prilej, ierarhi, clerici și credincioși din întreg cuprinsul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și-au îndreptat pașii spre mărețul lăcaș, care mai are încă două hramuri: cel al Sfintei Cuvioase Parascheva, și cel al Sfântului Mare Mucenic Gheorghe- sărbătoarea vechii Catedrale mitropolitane.

Hramul istoric al Catedralei mitropolitane din Iași a debutat vineri seară cu slujba Privegherii și a continuat a doua zi cu Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un impresionant sobor de ierarhi, stareți de la mănăstirile din județul Iași și preoți slujitori ai Catedralei. Alături de IPS Mitropolit Teofan, ierarhii care au slujit la hramul catedralei ieșene au fost PS Corneliu, Episcopul Hușilor, Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sanctus” al Catedralei mitropolitane, dirijat de Costel Mirel Nechita, iar credincioșii prezenți s-au închinat moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva, așezate la loc de cinste în lăcașul de cult.

La începutul cuvântului de învățătură rostit după Sfânta Evanghelie, IPS Teofan a arătat cum a preluat tradiția liturgică a Bisericii Ortodoxe episodul biblic al Întâmpinării Pruncului Iisus: „Cele care s-au împlinit la 40 de zile după nașterea după trup a Domnului Hristos, se împlinesc și astăzi de fiecare nou- născut botezat în Biserica lui Hristos dreptslăvitoare, când pruncul, după botez , în aceeași zi sau după o perioadă de timp, este readus în biserică de nașii și părinții săi, preotul rostește rugăciuni speciale pentru mamă și pentru cel născut, iar pruncul, în brațele preotului, precum altădată Domnul Hristos în brațele bătrânului Simeon, este închinat la sfintele icoane de la iconostasul lăcașului de cult, iar dacă este de parte bărbătească, este introdus în Sfântul Altar, creștetul fiindu-i atins de cele patru colțuri ale Sfintei Mese”.

„Unde este Dumnezeu? Acolo unde El este lăsat să intre”

În continuarea cuvântului rostit, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a explicat credincioșilor ce înseamnă a fi dedicat lui Dumnezeu și Bisericii Sale: „Omul este chemat și binecuvântat să-L întâmpine pe Domnul în viața lui; numai așa putem înțelege cuvintele Sfântului Apostol Pavel, care zice: „Nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine”. La întrebarea pe care un părinte din Pateric a primit-o , anume „Unde este Dumnezeu?”, acesta a răspuns: „Acolo unde El este lăsat să intre”. Această intrare a lui Dumnezeu în viața noastră, această împlinire a vieții pământești a omului în perspectiva moștenirii vieții veșnice nu este altceva decât dedicarea continuă a omului pentru taina Împărăției Cerurilor. A fi dedicat Bisericii lui Hristos înseamnă a deveni, prin dragoste, prin smerenie și prin simțul pocăinței, din rob a lui Dumnezeu – casnic a lui Dumnezeu, apropiat al lui Dumnezeu și, mai presus de toate, prieten al lui Dumnezeu. A fi dedicat lui Dumnezeu înseamnă a ne aduce aminte și a actualiza în permanență făgăduința pe care, prin nașii noștri, am făcut-o la botez, anume că ne unim cu Hristos și ne lepădăm de Satana, înseamnă să devenim fiii și fiicele lui Dumnezeu, să avem Biserica mamă, iar pe Dumnezeu Tată, înseamnă să conștientizăm că suntem destinați îndumnezeirii, sfințirii, adică Împărăției Cerurilor. De aceea, actualizarea momentului biblic al Întâmpinării Domnului de către bătrânul Simeon, anume întâmpinarea pe care omul trebuie să o facă Domnului, înseamnă îmbisericirea noastră continuă, aducerea sufletului nostru la icoanele Bisericii în orice zi de duminică, în orice zi de sărbătoare, în orice clipă, în cele din urmă, a vieții noastre”.

La final, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a mulțumit ierarhilor și preoților care au slujit la hramul Catedralei mitropolitane. Mulțumiri au fost aduse de asemenea și celor câteva sute de credincioși care prin prezența lor au înfrumusețat sărbătoarea hramului.

Pe lângă hramul Întâmpinării Domnului, Catedrala mitropolitană din Iași mai are hramurile Sfânta Cuvioasă Parascheva și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Hramul cel mai cunoscut al Catedralei este pe 14 octombrie, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.

Comentarii Facebook


Știri recente