Pătroaia Deal: Arhiepiscopul Târgoviștei târnosește biserica mănăstirii din satul natal al artistei Silvia Radu

Părintele Arhiepiscop Nifon va oficia duminică slujba de târnosire a bisericii Mănăstirii Pătroaia din satul Pătroaia Deal, comuna Crângurile, județul Dâmbovița. Mănăstirea este construită în satul natal al artistei Silvia Radu, care, alături de soțul ei, sculptorul Vasile Gorduz, se numără printre principalii binefăcători.

Slujba începe la ora 08:00, iar după sfințire credincioșii, bărbați și femei, vor putea intra să se închine în Sfântul Altar până seara târziu.

Biserica este construită în formă de cruce, cu o turlă pe naos şi pridvor deschis, după un plan oferit pro bono de arhitecta Milița Sion. Sfântul locaș a fost pictat în tehnica fresco.

Mănăstirea a fost înființată în 2008, anul în care Vasile Gorduz avea să treacă la Domnul, pe un teren oferit de Primarul Dumitru Giurașcu. În 2012, Înaltpreasfințitul Părinte Nifon a binecuvântat deschiderea mănăstirii.

Finanțarea lucrărilor s-a făcut de către Arhiepiscopia Târgoviştei, Secretariatul de Stat pentru Culte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa și binefăcători particulari – în special cei doi artiști.

Mănăstirea Pătroaia are hramurile „Izvorul Tămăduirii”, „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir”. Obștea de maici este condusă de Stavrofora Inochentia Costache, ucenică a Părintelui Arsenie Papacioc.


La Pătroaia a înființat Mitropolitul Neofit I Cretanul prima școală sătească gratuită din istoria învățământului românesc (1746). Școala funcționa pe un teren cumpărat din banii ierarhului și donat Mitropoliei Ungrovlahiei.

Foto credit: Arhiepiscopia Târgoviștei

Comentarii Facebook


Știri recente