Patriarhul transmite gând părintesc de mângâiere familiei Pr. Ioan Covercă

Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a Părintelui Ioan Covercă, preot îmbisericit la Parohia Militari III, Protoieria Sector VI Capitală, oficiată joi, 18 martie 2021, la biserica Parohiei Militari III:


Părintele Ioan Covercă (1933-2021), preot înţelept şi harnic 

Duminică, 14 martie 2021, cu numai câteva zile înainte de a împlini venerabila vârstă de 88 ani, s-a mutat la viața cerească, părintele Ioan Covercă, preot  îmbisericit la Parohia Militari III, Protoieria Sector VI Capitală.

Părintele Ioan Covercă s-a născut în data de 20 martie 1933, în localitatea Surpatele (comuna Frâncești, județul Vâlcea), situată între două vetre monahale istorice, Mănăstirea Dintr-un Lemn, ctitoria Domnitorului Matei Basarab și Mănăstirea Surpatele, ctitoria Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu, într-o familie de oameni ai Bisericii și ai cărții, tatăl fiind preot, iar mama învățătoare.

A urmat școala primară în satul natal și apoi primele patru clase gimnaziale la Seminarul Teologic din Râmnicu Vâlcea, până în anul 1948, când această școală teologică a fost desființată de regimul comunist.

A continuat cursurile liceale la Liceul teoretic din aceeaşi localitate. Între anii 1952-1956, a urmat studiile teologice superioare în cadrul Institutului Teologic de Grad Universitar din București, încheiate cu obținerea Diplomei de Licență în Teologie.

În anul 1958, s-a înscris la studiile de doctorat din cadrul aceluiași Institut, la secția Teologie Practică, specialitatea Drept canonic, sub îndrumarea profesorului de drept bisericesc Liviu Stan. A fost, însă, curând, exmatriculat de autoritățile comuniste, din cauza originii sale nesănătoase (unul din bunici fusese senator în perioada interbelică). Ulterior, a absolvit și Facultatea de Filologie din București.

A fost căsătorit cu doamna Rodica Sevastița Covercă, medic cercetător și fizician de profesie, Dumnezeu binecuvântându-le familia cu doi fii, Ioan (diacon la Parohia Militari III și artist liric în Corul Academic Radio) și Nicolae  (absolvent de studii teologice).

Slujba de înmormântare a Pr. Ioan Covercă a fost oficiată de PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. ©Diac Radu Constantin / Protoieria sector 6

Între anii 1962-1969, a fost cântăreț bisericesc la parohia Dobroești, activând și ca profesor de limba și literatura română la Liceul teoretic din localitatea Fetești, județul Călărași (1963-1965) și la Liceul Alexandru Sahia (astăzi Liceul Teoretic Lucian Blaga) din București (1965-1967).

A primit sfânta taină a hirotoniei în treptele clericale, în anul 1969, din partea vrednicului de pomenire, Patriarhul Justinian. În calitate de preot coslujitor (1969-1993), paroh (1993-2009) și preot îmbisericit (2009-2021) a slujit la Parohia Militari III din București, mai bine de o jumătate de veac, până în clipa în care Domnul nostru Iisus Hristos, Arhiereul Cel veșnic, l-a chemat în ceata slujitorilor cerești.

A desfășurat o bogată activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească în mijlocul comunității sale parohiale: coordonarea lucrărilor de construire a bisericii parohiale, realizarea picturii bisericii, dotarea lăcașului de cult cu vitralii, obiecte și mobilier sculptat, edificarea și pictarea unei capele mortuare, realizarea unui lumânărar etc.

A îndeplinit și importante funcții în administrația bisericească patriarhală și eparhială: șef de serviciu la Atelierele Patriarhiei Române din cadrul Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă (1966-1969), membru în Consistoriul Central Bisericesc (1974-1978), membru în Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor (1978-1986), inspector eparhial (1987-1988) și consilier administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor (1988-1992).

Pentru activitatea desfășurată, a fost distins de către vrednicul de pomenire Patriarhul Justinian, în anul 1976, cu rangul preoțesc de iconom-stavrofor, primind la acea dată și Crucea patriarhală.

Viața Părintelui Ioan Covercă este caracterizată de lucrarea neobosită în slujirea Bisericii, în perioada foarte grea a regimului comunist. A cunoscut și a avut legături de prietenie cu numeroase personalități marcante ale vieții bisericești și intelectuale din România.

S-a remarcat prin activitatea sacerdotală și misionară, administrativă și gospodărească, fiind un model de implicare jertfelnică atât pentru preoții mai tineri care l-au cunoscut și alături de care a slujit, cât și pentru toți cei cu care a colaborat în numeroasele sale slujiri în cadrul Bisericii. A fost un păstor vrednic și neobosit care a slujit comunitatea parohială o viață întreagă în lucrarea faptelor bune.

În aceste momente de durere și întristare, transmitem familiei îndoliate și tuturor celor care l-au cunoscut un gând părintesc de mângâiere, rugându-ne Preamilostivului Dumnezeu să dăruiască odihnă veșnică sufletului Părintelui Ioan și să îl așeze în rândul drepților slujitori din Împărăția Cerurilor.

Veșnica lui pomenire din neam în neam! 

Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru cei îndoliați,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Foto credit: Formula AS


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente