Patriarhul Teofil a liturghisit cu prilejul sărbătorii primului episcop al Ierusalimului

Patriarhul Teofil a slujit luni în Paraclisul Sf. Iacob din Ierusalim cu prilejul hramului închinat primului episcop al Ierusalimului, celebrat în data de 5 noiembrie (potrivit calendarului iulian nerevizuit).

Lăcaşul de cult este aşezat în partea stângă a Bisericii Sfântului Mormânt și face legătura cu Reședința Patriarhală.

Cu prilejul hramului, Preafericirea Sa a oficiat atât slujba Vecerniei, în ajun, cât şi Sfânta Liturghie în ziua sărbătorii Sfântului Iacob, informează Patriarhia Ierusalimului.

Alături de Preafericirea Sa au slujit: Mitropolitul Ioachim de Helenoupolis, Arhiepiscopul Aristarh de Constantina, Arhiepiscopul Filomen de Pella, preoți și diaconi.

Patriarhul Ierusalimului binecuvântând pe credincioşii din paraclisul Sf. Iacob. Foto credit: Patriarhia Ierusalimului.

După Liturghie a avut loc o procesiune până la Reședința patriarhală, unde Preafericirea Sa a rostit o omilie.

Păatriarhul Teofil a evidențiat faptul că Sfântul Iacob a fost primul episcop al Ierusalimului și a reamintit că el este autorul unei epistole regăsite în Sfânta Scriptură.

Preafericitul Părinte Patriarh Teofil a prezentat mai multe învățături din scrierea Sfântului Iacob și a subliniat că Sfântul Pavel l-a numit în Epistola către Efeseni „unul dintre Stâlpii Bisericii”.

„În mod cert, Sfântul Iacov, Ruda Domnului, este stâlpul și piatra de temelie a Bisericii, mai ales a Bisericii din Ierusalim”, a subliniat Preafericirea Sa.

În anul 62, Sfântul Iacob a suferit moarte martirică, fiind aruncat de pe aripa templului din Ierusalim şi ucis cu pietre, pentru credinţa lui în Hristos, pe când se ruga, ca şi Domnul, pentru ucigaşii săi.

Capul Sfântului se află la Mănăstirea Esfigmenu din Muntele Athos, iar alte părţi la Mănăstirile Dionisiu (Athos) şi Kykkos (Cipru) precum şi în alte sfinte locaşuri.

Foto credit: Patriarhia Ierusalimului

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente
13 ani de Mitropolie

În imagini: 13 ani de Mitropolie celebrați liturgic la Cluj

Opt ierarhi au celebrat liturgic de Buna Vestire aniversarea a 13 ani de la înființarea Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Împreună cu Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și…