Patriarhul: Să aducem daruri, asemenea magilor!

La slujba de Crăciun, Patriarhul Daniel a explicat ce înseamnă darurile magilor și care este reflexia lor în viața noastră duhovnicească, ce „aur, smirnă și tămâie” putem aduce noi Pruncului Iisus și semenilor.

Preafericirea Sa a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală vineri, 25 decembrie 2020, împreună cu Episcopii vicari patriarhali Varlaam Ploieșteanul și Ieronim Sinaitul.

În darurile magilor se cuprind simbolic demnitatea și lucrarea Pruncului atunci când El va devemi Om matur, a explicat Patriarhul la predică:

„I s-a adus aur, pentru că El este Împărat, e Împăratul veacurilor care, împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt, a creat universul întreg”, a spus Preafericirea Sa.

„I-au adus tămâie pentru că este Mare Preot. Este Marele Preot care se aduce pe Sine Însuși jertfă prin răstignirea pe Altarul Crucii”.

„I s-a adus și smirnă, puțin amară la gust, care se folosea pentru îmbălsămarea morților. Prin smirnă se profețește moartea jertfelnică a Mântuitorului”.

Magi, crai sau regi

Părintele Patriarh a spus că venirea magilor, care nu erau evrei, ne arată că Mântuitorul nu a venit în lume doar pentru Poporul Ales, ci pentru mântuirea tuturor popoarelor care vor veni din depărtări să se închine Lui. El a subliniat și contrastul care se vede la Nașterea Domnului între bucuria magilor veniți din depărtări și tulburarea Regelui Irod care se temea să nu piardă împărăția sa.

Patriarhul Daniel a explicat ce înseamnă termenul „mag”.

„Acești magi erau oameni învățați care observau mersul stelelor și interpretau visurile pentru a citi care este viitorul. De aceea, ei erau sfătuitori ai regilor, iar unii au ajuns ei înșiși regi sau conducători de popoare”.

„Cuvântul ‹mag›, de origine persană înseamnă ‹om învățat› sau ‹sfătuitor› care studiază mersul naturii și citește semnele timpului. Acești magi sau înțelepți se numesc în limba slavă ‹crai› adică ‹rege› sau ‹conducător›. În Occident, ei sunt numiți ‹les trois rois› – în franceză – ‹cei trei regi›”, a precizat PF Daniel.

Ce învățăm de la magi?

„Învățăm să aducem daruri lui Iisus, după cum au adus cei trei magi. Pentru că Pruncul Iisus este El Însuși Darul lui Dumnezeu Tatăl pentru mântuirea lumii”, a spus Patriarhul și a detaliat ce înseamnă aceste daruri în viața noastră duhovnicească:

„Aurul reprezintă dreapta și curata credință ortodoxă, dar și faptele bune izvorâte din iubire sinceră și milostivă. Acestea sunt darurile de aur pe care le aducem în fiecare zi din viața noastră lui Iisus. Să mărturisim dreapta credință, să avem dreaptă viețuire și să oferim celor din jurul nostru daruri: un cuvânt bun, o faptă bună”, a îndemnat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

„Tămâia înseamnă rugăciunile noastre zilnice. Prin rugăciune noi ne îmbogățim cu harul lui Dumnezeu, ținem legătura cu El și primim iubirea smerită a lui Hristos, pacea și bucuria”.

„Smirna înseamnă răstignirea lăcomiei și a patimilor egoiste și dobândirea virtuților. După ce răstignim în noi egoismul, devenim darnici”.

„Deci, în timpul postului, prin spovedanie, împărtășire mai deasă, prin iertarea semenilor noștri care ne-au greșit și prin mulțimea faptelor de milostenie noi am adus daruri duhovnicești Mântuitorului Iisus Hristos unite cu rugăciunea, postul și nevoințele – aur, tămâie și smirnă duhovnicești”.



La finalul predicii din prima zi de Crăciun, Patriarhul României a transmis felicitări celor care poartă numele „Cristian”, „Cristina” și derivate.

După slujbă, Părintele Patriarh a adăugat că un alt dar pe care îl putem oferi în această perioadă dificilă este să facem o rugăciune pentru cei aflați în suferință și pentru medicii care au grijă de ei.

„Această rugăciune, însoțită de un cuvânt bun, un cuvânt la telefon pentru cei care se află în izolare, înseamnă bucurie în sufletele celor întristați, a aduce semnul unei comuniuni de iubire frățească pentru cei izolați, singuri și suferinzi”.

Credincioșii prezenți la slujbă pe Dealul Patriarhiei au primit în dar Pastorala de Crăciun a Patriarhului Daniel, o iconiță cu Nașterea Domnului, un mic cozonac cu nucă și un pachet cu anafură.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente