Patriarhul României va târnosi biserica mare a Mănăstirii Caraiman

Mănăstirea prahoveană „Sfânta Cruce” – Caraiman va îmbrăca duminică, 14 septembrie 2014, haine de sărbătoare cu prilejul hramului, dar și cu prilejul târnosirii bisericii mari a așezământului monahal. Bucuria duhovnicească va fi sporită de prezența Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel care va oficia slujba târnosirii, dar și slujba Sfintei Liturghii.

„În ziua de 14 septembrie, de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, Mănăstirea Caraiman își serbează hramul și cu acest prilej Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi și de stareții care participă la această sinaxă și alți preoți, va oficia slujba hramului și târnosirea bisericii mari a Mănăstirii Caraiman care a îmbrăcat o haină frumoasă de sărbătoare, fiind finalizate lucrările de construire și de pictură, acum slujba de târnosire fiind cununa așezată pe fruntea acestei noi biserici”, a declarat pentru TRINITAS TV Arhim. Teofil Anăstăsoaie, Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor.

Mănăstirea a fost înființată, în anul 1998, la inițiativa vrednicului de pomenire protosinghel Gherontie Puiu. La 29 iunie 2000, în ziua de prăznuire a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, fericitul întru pomenire Patriarh Teoctist aprobă înființarea Schitului Caraiman cu hramul «Înălțarea Sfintei Cruci». Sfințirea locului a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, pe atunci Episcop-vicar patriarhal.

A urmat apoi construirea bisericii de lemn cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, un agheasmatar, precum și un corp de chilii. La 21 octombrie 2001, biserica de lemn a fost sfințită de către Preasfințitul Sebastian Ilfoveanul, Episcopul Slatinei și Romanaților pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Tot atunci a fost pusă piatra de temelie pentru începerea construirii unei noi biserici, de zid, cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci”, biserică ce va fi sfințită în această duminică.

Între anii 2002 și 2007 s-au construit biserica mare, clopotnița, trapeza și unul din corpurile arhondaricului. În anul 2007 a început construcția chiliilor, iar până în 2011 au mai fost construite încă două corpuri de clădire, respectiv corpul de chilii și arhondaricul corp B.

La 1 iulie 2008, Permanența Consiliului eparhial a aprobat ridicarea Schitului Caraiman – cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci” la rangul de mănăstire. Începând cu luna iulie 2010 Mănăstirea Caraiman a primit un nou stareț in persoana Părintelui David Petrovici, venit de la Mănăstirea Crasna, jud. Prahova.

În vara anului 2012 a fost amenajat în clopotnița mănăstirii un paraclis chiriarhal cu hramurile „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul și Schimbarea la Față”. La 20 Iulie 2012, cu ocazia praznuirii Sf. Proroc Ilie a fost sfintit Paraclisul chiriarhal si Centrul Social-Pastoral ”Sf. Cruce”. Slujba a fost savarsita de catre Preafericitul Părinte Patriarh Daniel inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. Tot în anul 2012 a început și pictarea bisericii mari, ce va fi sfințită în această duminică.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…