Patriarhul României serbat la Mănăstirea Cernica la împlinirea a 35 de ani în monahism

Patriarhul Daniel a participat sâmbătă la hramul Mănăstirii Cernica, prilej cu care a oferit mai multe daruri pentru obște. La rândul lor, părinții mănăstirii l-au felicitat la împlinirea a 35 de ani de la tunderea în monahism.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți din care au făcut parte Arhimandritul Nectarie Șofelea, Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, și Protosinghelul Vasile Pârjol, starețul sfântului așezământ.

Patriarhul României a oferit cuvântul de învățătură, în care a vorbit despre semnificația luminii taborice și legătura ei cu rugăciunea și a făcut o scurtă incursiune în isihasmul românesc, în a cărui linie s-au înscris doi dintre foștii stareți ai obștii: sfinții cuvioși Gheorghe și  Calinic de la Cernica.

În semn de prețuire pentru lucrarea acestei mănăstiri, Părintele Patriarh Daniel a oferit obștii tămâie naturală din Oman și mai multe cărți.

Patriarhul Daniel a oferit numeroase cărți Mănăstirii Cernica sâmbătă, 6 august 2022. Printre acestea, ediția jubiliară integrală a Filocaliei. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Printre volumele oferite s-au numărat seria integrală a Filocaliei, ediția jubiliară, și cea mai recentă ediție a Ceaslovului Mare, apărute la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, București, 2022, Imnele iubirii dumnezeiești ale Sf. Simeon Noul Teolog și Scrieri alese de Sf. Grigorie Palama, apărute la Editura Basilica a Patriarhiei Române, precum și Sf. Cuv. Gheorghe Arhimandritul  (1730-1806), starețul mănăstirilor Cernica și Căldărușani, înnoitor al isihasmului românesc, volum coordonat de Arhim. Nectarie Șofelea și publicat la Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.

„Preafericirea Voastră, mulțumim Domnului pentru toate darurile revărsate asupra mănăstirii acesteia, dar și pentru darurile Preafericirii Voastre. Mulțumim credincioșilor care participă zi de zi și sărbătoare de sărbătoare la toate slujbele bisericești și înfrumusețează viața liturgică a acestei mănăstiri, împreună cu părinții mănăstirii”, a spus Protos. Vasile Pârjol, starețul Mănăstirii Cernica.

„Trebuie să amintim faptul că Preafericirea Voastră ați reînviat datina veche de a ține hramul dăruit bisericii acesteia de Sf. Ier. Calinic de la Cernica, hramul Schimbării la față, care este o sărbătoare a isihaștilor și nu întâmplător cred că a fost dat acest hram bisericii acesteia, pentru că în Cernica a fost un puternic centru spiritual isihast”, a adăugat părintele stareț.

„Tot legat de acest eveniment spiritual, cred că și Preafericirea Voastră Vă amintiți de momentul când, acum 35 de ani, într-o altă mănăstire isihastă, sub mantia unui părinte isihast, Părintele Cleopa, ați luat chipul îngeresc. Vă dorim sănătate, ani îndestulați și păstorire binecuvântată la cârma Bisericii”, a adăugat Protosinghelul Vasile Pârjol, care i-a oferit Patriarhului României un buchet de flori.

La plecarea din biserica mănăstirii, Patriarhul Daniel a cinstit moaștele Sf. Ier. Calinic de la Cernica sâmbătă, 6 august 2022. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Mulțumim părintelui stareț și obștii, precum și tuturor celor care au contribuit la înfrumusețarea slujbei de astăzi, părinților slujitori, Părintelui Exarh Nectarie Șofelea, și dumneavoastră, care sunteți florile credinței adunate în rugăciune ca și aceste flori adunate în acest buchet”, a răspuns Patriarhul, adresându-se și credincioșilor.

„Florile credinței vii și rugătoare sunt credincioșii. Ei dau frumusețe bisericii, pe lângă frumusețea picturii și a slujbelor. Să trăiți întru mulți și binecuvântați ani!”, a încheiat Părintele Patriarh Daniel.

Participanții la slujbă au primit din partea Preafericirii Sale câte o iconiță cu sărbătoarea Schimbării la față a Domnului.


Patriarhul Daniel a fost tuns în monahism în 6 august 1987 și l-a avut naş de călugărie pe Părintele Arhimandrit Cleopa Ilie. În 14 august, același an, a fost hirotonit ierodiacon, iar în 15 august ieromonah.

Celelalte două hramuri ale Mănăstirii Cernica sunt Sf. M. Mc. Gheorghe și Sf. Ier. Calinic de la Cernica.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente