Patriarhul României sărbătorit la 62 de ani

Luni, 22 iulie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sărbătorit împlinirea a 62 de ani de viață. Sărbătoarea a fost marcată de mulțumirea adusă lui Dumnezeu. Întâistătătorul Bisericii noastre a săvârșit Sfânta Liturghie în paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința patriarhală. În Catedrala patriarhală s-a săvârșit un Te Deum de către Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a unor ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanți ai autorităților statului român, personalități de cultură, academicieni și numeroși credincioși. Momentul festiv dedicat Patriarhului României s-a încheiat în Sala „Europa Christiana” din Palatul Patriarhiei, informează „Ziarul Lumina”.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a împlinit ieri, 22 iulie, 62 de ani. Cu acest prilej, Preafericirea Sa a săvârșit slujba Sfintei Liturghii în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința patriarhală, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. După slujba de Te Deum săvârșită apoi în Catedrala patriarhală de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a urmat un moment festiv în Sala „Europa Cristiana” a Palatului Patriarhiei.

Patriarhul României s-a rugat și a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile, în cadrul Sfintei Liturghii săvârșite în Paraclisul „Sfântul Gheorghe” din Reședința patriarhală, iar la finalul acesteia a hirotesit arhidiacon pe diaconul Mihail Bucă, protopsaltul Catedralei patriarhale.

La Catedrala patriarhală, Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit Sfânta Liturghie, după care slujba de Te Deum, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române, poporului român și Preafericirii Sale.

La slujba de Te Deum au fost prezenți și Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, și Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

PS Varsanufie Prahoveanul a citit un mesaj de felicitare în care a subliniat numeroasele realizări ale Părintelui Patriarh în cei 62 de ani de viață.

În cuvântul de învățătură rostit cu ocazia împlinirii a 62 de ani, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit lui Dumnezeu și semenilor pentru darul vieții. „Suntem la ceas aniversar, în stare de mulțumire adusă lui Dumnezeu, dar și oamenilor prin care Dumnezeu lucrează. Darul vieții este o lumină aprinsă a lui Dumnezeu, așa cum se aprinde o candelă, care trebuie însă întreținută, cultivată și făcută folositoare și roditoare pentru cei din jur. Este deosebit de important faptul că lumina se transmite din generație în generație copiilor care se nasc, dar și oamenilor din jur. Este evident faptul că luăm lumină cu noi în suflet atât cât am răspândit în jurul nostru. De aceea Mântuitorul Iisus Hristos a spus: «Nu vă adunați comori pe pământ, unde molia și rugina le strică și unde furii le sapă și le fură, ci adunați-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică, unde furii nu le sapă și nu le fură» (Matei 6, 19-20). Aceste comori sunt lumina din rugăciune și din faptele bune și această lumină pe care o adunăm în suflet și pe care o luăm cu noi în Împărăția cerurilor este întotdeauna o lumină care se primește mai întâi în comunitate, în familia de acasă în care ne-am născut, în familia mai mare, cum este Biserica, și în familia națională. Astfel fiecare om în lumea aceasta este într-un mod originar ceea ce a primit de la alții, un țesut de relații prin lumină: lumina primită de la părinți, lumina primită de la învățători, profesori, colegi, colaboratori. Pentru toate aceste daruri mulțumim lui Dumnezeu și semenilor prin care El lucrează la fiecare sărbătoare de aniversare”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

La finalul slujbei de mulțumire, arhim. Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale, i-a dăruit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, din partea slujitorilor Catedralei patriarhale, o candelă și un buchet de trandafiri albi.

Mesaje de felicitare din partea instituțiilor statului

Momentele festive prilejuite de aniversarea zilei de naștere a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel au continuat în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei cu transmiterea mesajelor din partea unor instituții ale statului. Au mai participat ierarhi, arhimandriți și preoți consilieri din cadrul Administrației Patriarhale și Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În numele colaboratorilor Preafericirii Sale din Administrația Patriarhală, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a dăruit un coș cu trandafiri albi, „care exprimă prin gingășia lor dragostea noastră neprețuită, stima pe care v-o purtăm și dorirea și rugăciunea noastră ca Dumnezeu să vă țină îndelungat în zile spre slava sfintei Sale Biserici. La mulți ani!”, a spus Preasfinția Sa.

La final, Întâistătătorul Bisericii noastre a mulțumit tuturor celor care au transmis mesaje de felicitare.

De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că această zi este un prilej de recunoștință și întărire întru comuniune și conlucrare și a amintit în acest sens împreuna-lucrare din domeniul educației, agriculturii, culturii și în relațiile cu românii de pretutindeni. „Avem foarte multe teme de reflexie comună, dar și cooperare pentru binele societății. Biserica are multe inițiative, încât adesea, când ne întreabă cineva ce facem, spunem că trăim sub presiunea libertății, adică, fiind libertate, am inițiat multe programe, dar presiunea este faptul că nu întotdeauna avem mijloacele de a le continua și de a perfecționa programele începute. Trebuie unită libertatea inițiativei cu o cooperare permanentă, cu o consultare permanentă, pentru că și sfatul bun la timpul potrivit este ca și ploaia bună la vreme bună pentru agricultură. Vă mulțumim tuturor celor prezenți, tuturor care ați venit la această sărbătoare a Noastră, a Bisericii”, a spus Preafericirea Sa.

Comentarii Facebook


Știri recente