Patriarhul României s-a întâlnit cu 20 de monahi și monahii din 5 așezăminte monahale ale Arhiepiscopiei Bucureștilor

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a felicitat astăzi, 22 februarie 2013, la Reședința Patriarhală din București pe cei 20 de viețuitori din 5 așezăminte monahale ale Arhiepiscopiei Bucureștilor care au urmat cursurile de inițiere în arta culinară. Absolvenții au primit diplome de participare la curs din partea organizatorilor.

La final, Patriarhul României le-a vorbit despre importanța păstrării artei culinare tradiționale: „Dorim să păstrăm tradiția românească autentică ca sinteză a priceperii locale, naționale și a unor împrumuturi din afară. Considerăm că ospitalitatea fiind parte din misiunea Bisericii trebuie cultivată. Sfântul Apostol Pavel spune că un slujitor al Domnului trebuie să fie și ospitalier. De asemenea, trebuie să fie capabil de a învăța pe alții, dar și un bun chivernisitor, gospodar sau organizator al casei sale. Primirea de oaspeți presupune și o atenție deosebită. Modul în care primim pe cineva poate constitui o misiune. Modul în care tratăm pe cineva poate constitui un act de noblețe sau de indiferență”.

Cursul de inițiere în arta culinară s-a desfășurat în perioada 14 ianuarie – 21 februarie și a fost organizat în cadrul unui parteneriat între Arhiepiscopia Bucureștilor, SC Bilancia Exim SRL, Centrul de excelență în gastronomie și tehnologie alimentară Aroma și Federația Bucătarilor din România. „Acest proiect a avut o tematică de punere în practică a noilor tehnologii și de prezentare în stil modern a preparatelor tradiționale. Pe parcursul celor șase săptămâni am lucrat semipreparate culinare, preparate de bază, preparate lichide, preparate de post, salate, antreuri, garnituri, deserturi ș.a. Am pus în valoare ingredientele românești într-o prezentare modernă, dar au fost și unele ingrediente noi pe care, până la momentul acesta, călugării și călugărițele nu le cunoșteau și au fost foarte bucuroși să lucreze cu ele”, a declarat pentru Ziarul Lumina prof. Maria Popa, formator în cadrul proiectului și maestru în artă culinară.

În același cadru a fost semnat și un acord, între Arhiepiscopia Bucureștilor și firma care organizează cursurile de inițiere în arta culinară, pentru continuarea colaborării, informează TRINITAS TV.

Comentarii Facebook


Știri recente