Patriarhul României: Prin sfințirea casei, aceasta devine o icoană a Bisericii celei mari

Eve of the Theophany | Patriarch Daniel: By blessing our homes, they become icons of the greater Church

Preoţii slujitori ai Catedralei Patriarhale au binevestit, joi, 5 ianuarie 2017, Botezul Domnului, Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi au sfinţit cu Aghiasmă Mare încăperile din Reşedinţa Patriarhală.

În omilia rostită, Patriarhul României a subliniat importanța și semnificația apei sfințite în viața creștinului.

Mulțumim pentru venirea cu apa sfințită, cu aghiazma mare, la Reședința Patriarhală ca semn de păstrare a tradiției, dar și ca șansă de înnoire și sfințire a vieții. Apa de la sărbătoarea Botezului Domnului  este și o reîmprospătare a conștiinței faptului că noi suntem botezați, suntem creștini. Botezul Domnului s-a făcut pentru ca să se dăruiască temelie solidă pentru botezul oamenilor care cred în Hristos Domnul. Botezul în numele și în prezența Preasfintei Treimi înseamnă o creștere spirituală în viața veșnică din lumea aceasta, a spus Preafericirea Sa.

Totodată, Părintele Patriarh a evidențiat rolul sfințirii caselor și a prezenței Bisericii în viața credincioșilor.

Sfințirea casele este un semn de bucurie, binecuvântare, ocrotire, încât fiecare casă a omului devine o icoană a Bisericii celei mari în care se adună credincioșii.  În tradiția noastră românească, în camera de locuit, pe peretele dinspre răsărit, se află mai multe icoane ca să se arate că nu uităm Biserica, ci am luat Biserica în casele noastre, a subliniat Patriarhul României.

***

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte la data de 6 ianuarie Botezul Domnului. Sărbătoarea aminteşte de Botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos. Praznicul se mai numeşte Epifania sau Teofania, adică Arătarea Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente