Patriarhul României: Prin grija îngerilor față de Pruncul Iisus, vedem marea iubire a lui Dumnezeu pentru copii

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit la Mănăstirea prahoveană „Sfânta Maria” – Jercălăi, în Duminica după Nașterea Domnului, despre marea iubire a lui Dumnezeu pentru copii.

Fiecare copil are un înger de la Dumnezeu

În Evanghelia, care prezintă Fuga în Egipt, „vedem că Pruncul Iisus este ocrotit de îngeri”, a evidențiat Părintele Patriarh.

„Când oamenii Îl prigonesc, când Irod caută să-I ia viața Pruncului Iisus, îngerii din ceruri Îl anunță, Îi vestesc dreptului Iosif, ocrotitorul Pruncului Iisus ca să ia Pruncul și pe mama Lui și să meargă în Egipt”.

„Aici vedem marea iubire a lui Dumnezeu pentru copii. Prin această purtare de grijă a îngerilor față de Pruncul Iisus se vede că Biserica a înțeles că fiecare copil are un înger de la Dumnezeu, numit îngerul păzitor”.

„De aceea, avem rugăciuni în Ceaslov adresate îngerului păzitor pentru a ne păzi și călăuzi”, potrivit Preafericirii Sale.

Copiii au nevoie de ocrotire, iubire, hrană

Patriarhul României a semnalat că prin prisma textului biblic citit duminică (Matei 2:13-23), părinții și copiii au îndatoriri reciproce.

„Evanghelia ne învață că toți copiii au nevoie de ocrotire, iubire, ajutor, hrană și îmbrăcăminte ca să poată deveni oameni cu sentimentul, trăirea că sunt binecuvântați de Dumnezeu”.

„De aici, vine responsabilitatea părinților pentru copii, ceea ce înseamnă că este un păcat mare când părinții își abandonează copiii, dar și când copiii ajunși adulți uită de părinții lor”, a afirmat Patriarhul în cuvântul său rostit în a doua zi de Crăciun.

Dumnezeu schimbă exilul în binecuvântare

Tot duminică, Patriarhul Daniel a prezentat o altă învățătură a Evangheliei citite în Duminica după Nașterea Domnului.

„Evanghelia ne arată că Dumnezeu schimbă exilul în binecuvântare, deoarece această fugă în Egipt pentru a scăpa cu viaţă va deveni o binecuvântare pentru Egipt”.

„Vedem că atunci când răutatea oamenilor devine cu totul ostilă lui Dumnezeu, Dumnezeu ocroteşte pe cei pe care Îi are în planul Său de mântuire a lumii ca fiind persoanele prin care va lucra această lucrare de unire a oamenilor cu Dumnezeu şi de eliberare a lor prin păcat şi de moarte prin iertarea păcatelor şi prin Învierea de obşte”.

„În evanghelia de astăzi avem o mărturie deosebită cum Dumnezeu dorește să aducă mântuire tuturor oamenilor și cum Dumnezeu schimbă o situație grea din viața oamenilor într-o binecuvântare cum adesea schimbă un necaz sau o suferință fizică, o boală fizică într-o biruință duhovnicească, într-o înduhovnicire, într-o întărire în credință, într-o înaintare în pocăință și într-o pregustare a mântuirii ca bucurie a Duhului Sfânt în sufletul omului rugător”, a explicat Patriarhul României.

La final, Preafericirea Sa a oferit așezământului monahal mai multe daruri.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente