Patriarhul României: Maica Domnului este ocrotitoarea mamelor. Dacă vom continua cu avorturile, vom pieri ca popor

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidenţiat luni, de Buna Vestire, că Maica Domnului este ocrotitoarea mamelor şi a tras un semnal de alarmă în direcţia păcatului avortului:

„Dacă noi, poporul român, continuăm cu avorturile, câteva milioane până acum din 1960, vom pieri ca popor. Ne aflăm în declin demografic”, a atenţionat Preafericirea Sa.

Patriarhul României a oficiat luni Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din Bucureşti.

Alături de Preafericirea Sa, a slujit şi Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal.

Marşul pentru Viaţă

În predica rostită în timpul slujbei, Patriarhul a vorbit despre Marşul pentru Viaţă, care „a devenit foarte popular”, organizat anual în ultimii ani în luna martie.

„Sâmbăta trecută ne-am bucurat când am văzut Marşul pentru Viaţă. Majoritatea celor care participă la această manifestare în favoarea vieţii şi în favoarea mamelor însărcinate sunt tineri, dar sunt şi oameni în vârstă”.

„Marşul pentru Viaţă are în primul rând un aspect spiritual, întrucât avortul în limbajul bisericesc canonic se numeşte pruncucidere,  dar are şi un aspect social şi anume, faptul că se nasc din ce în ce mai puţini copii”.

Maica Domnului ajută pe cei care susţin viaţa

Patriarhul a amintit de ajutorul pe care îl oferă Maica Domnului tuturor celor care aduc pe lume sau cresc copii.

„Avem în Maica Domnului ocrotitoare a femeilor care nasc, care devin mame, ocrotitoare a părinţilor copiilor, şi ocrotitoarea familiilor care deşi nu au copii adoptă şi cresc copii”.

Fiecare copil are potenţialul de a deveni sfânt, a mai spus Părintele Patriarh: „Nu numai cetăţeni ai patriei pământeşti, ci şi ai patriei cereşti”.

În acest sens, Patriarhul a oferit un exemplu concret în persoana Sfântului Grigorie Palama, pomenit ieri, considerat şi „teologul luminii şi slavei necreate şi neapuse din Împărăţia Cerurilor”.

„Puţină lume ştie că sfântul acesta s-a născut într-o familie foarte credincioasă şi ca atare Biserica l-a trecut nu numai pe el în rândul sfinţilor, ci şi pe tatăl său, pe mama sa şi două surori ale sale. Deci, dintr-o familie cu trei copii, toţi trei au fost trecuţi sfinţi în calendar, dar şi părinţii care le-au dat naştere”.

„Ce mare binecuvântare este să aducem pe pământ oameni care prin vieţuirea lor curată devin apoi sfinţi rugători pentru noi, pentru toată Biserica, în Împărăţia lui Dumnezeu şi spre slava Preasfintei Treimi”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Rolul Maicii Domnului în iconomia mântuirii

În omilia sa, Patriarhul României a făcut referire şi la dialogul dintre Îngerul Gavriil şi Fecioara Maria, prezentat în textul biblic de la Luca 1:24-38, în cadrul căruia aceasta din urmă a fost înştiinţată că va deveni mama Fiului lui Dumnezeu.

Cuvintele „Iată roaba Domnului” înseamnă, potrivit Preafericirii Sale, că Maica Domnului a înţeles „chemarea ei de a fi mama Fiului lui Dumnezeu ca om Care Se naşte din ea; în Ceruri Fiul Se naşte din tată fără mamă, iar pe pământ Se naşte din mamă fără tată”.

În momentul în care Maica Domnului a spus „Fie mie după cuvântul tău” începe întruparea sau zămislirea Mântuitorului Iisus Hristos, pentru că ea şi-a dat în mod liber acordul, a mai explicat Patriarhul.

De aici reiese respectul pe care Dumnezeu îl arată omului: „Dumnezeu nu doreşte ca omul să fie un simplu instrument impersonal, ci doreşte ca omul să fie împreună lucrător cu Dumnezeu în lucrarea de mântuire a lumii”.

Acest lucru este confirmat şi prin afirmaţia Mântuitorului Hristos: „Dacă vrea cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie” (Matei 16:24).

În acest context, Patriarhul a mai explicat că „Dumnezeu este atotputernic, dar nu forţează pe cineva ca să-L iubească”.

„Îl invită, îi propune, dar nu îi impune, nu forţează. El bate la uşă şi aşteaptă şi dacă cel care aude chemarea deschide, El intră, dar nu sparge uşi, nu forţează voinţe, nu impune planul Său de mântuire, ci îl propune”, a spus Patriarhul României.

Prin comportamentul pe care l-a avut la întâlnirea cu Îngerul Gavriil, Maica Domnului a arătat că „este deodată smerită, ascultătoare şi curajoasă”.

„Maica Domnului este icoana Bisericii care primeşte, ascultă şi Îl propovăduieşte pe Hristos şi Îl arată lumii ca fiind Mântuitorul acesteia”.

„În această mare taină mai vedem iubirea milostivă a lui Dumnezeu. Vedem cum Dumnezeu lucrează mântuirea noastră şi ne cheamă pe toţi să răspundem chemării sale”, a mai spus Patriarhul.

De la această salutare a Arhanghelului Gavriil, „Bucură-te”, Biserica „a învăţat să-i spună Maicii Domnului «Bucură-te» într-o mulţime de cântări şi în nouă sărbători dedicate ei în timpul anului bisericesc”.

„«Bucură-te» este repetat pentru prima dată de foarte multe ori în Acatistul Bunei Vestiri”, a mai explicat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Vezi mai multe imagini în galeria foto!

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente