Patriarhul României la recepţia organizată de Administraţia Prezidenţială de Ziua Europei

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a participat, sâmbăta aceasta, la recepţia organizată de Preşedinţia României la Palatul Cotroceni, cu prilejul Zilei Europei. Pentru România, ziua de 9 mai are semnificaţii multiple. Anul acesta se împlinesc 65 de ani de la punerea bazelor construcţiei Uniunii Europene, 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, dar şi 138 de ani de la momentul proclamării independenţei de stat a României.

În discursul ţinut cu acest prilej, Preşedintele României, Excelenţa Sa Domnul Klaus Werner Iohannis, a subliniat importanţa consolidării şi a extinderii Uniunii Europene. Preşedintele a vorbit şi despre rolul actual al României în această structură.

„Trebuie să continuăm extinderea Uniunii pentru că astfel vom deveni mai puternici. România este astăzi nu doar un stat profund ataşat valorilor care definesc Uniunea Europeană şi un puternic susţinător al adâncirii procesului de integrare europeană România este o sursă de stabilitate şi democraţie într-o regiune complicată; un partener angajat în susţinerea statului de drept în apărarea libertăţii fundamentale şi în promovarea economiei de piaţă. După mai mult de opt ani de la momentul aderării putem afirma că am pornit pe un drum ireversibil şi am parcurs etape importante, dar procesul de integrare nu este încă realizat. Am convingerea că în scurt timp vom face paşi semnificativi pentru a deveni membri ai Spaţiului Schengen. Adoptarea monedei unice EURO reprezintă fără îndoială cel mai important proiect de ţară după aderarea României la Uniunea Europeană”, a subliniat Preşedintele României.

Au fost prezenţi reprezentaţi ai cultelor din ţara noastră, foştii şefi de stat Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, Primul Ministru al României, Domnul Viorel Ponta, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi alte personalităţi.

La 9 mai 1950, ministrul francez de externe din acea perioadă, Robert Schuman, a propus crearea unei structuri supranaţionale capabile să ofere stabilitate şi pace în Europa postbelică, dar şi prosperitate economică. Astfel a fost creată Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului, structură care treptat s-a transformat în ceea ce astăzi este Uniunea Europeană. România este membră UE din anul 2007.

Comentarii Facebook


Știri recente