Patriarhul României la parohia bucureșteană Nașterea Maicii Domnului – Ghencea

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române s-a aflat sâmbătă, 7 septembrie 2013, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene „Nașterea Maicii Domnului – Ghencea”. Lăcașul de cult își va sărbători mâine, 8 septembrie 2013, hramul.

După slujba Vecerniei, Patriarhul României a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură. Părintele Patriarh a explicat de ce anul bisericesc începe și se încheie cu săbători închinate Maicii Domnului.

„Maica Domnului este icoana vie a Bisericii și de aceea anul bisericesc începe cu sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, iar la 15 august avem cea mai mare sărbătoare a ei – Adormirea Maicii Domnului și mutarea cu trupul la cer. Deci, anul bisericesc se află între două sărbători ale Maicii Domnului, tocmai pentru că ea reprezintă Taina Bisericii și anume, Biserica lui Hristos poartă în ea pe Hristos și Îl arată lumii după modelul Maicii Domnului care a purtat pe Hristos în pântecele ei, I-a dat naștere ca Om și apoi L-a purtat pe brațe și L-a arătat lumii”, a spus Preafericirea Sa.

De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a evidențiat faptul că Maica Domnului este călăuză pentru noi cum trebuie să petrecem timpul pentru a ajunge la viața veșnică, cum trebuie să folosim fiecare clipă, fiecare ceas, fiecare zi, fiecare lună și fiecare an pentru a dobândi viața veșnică.

„Maica Domnului care a stat 12 ani în templul din Ierusalim va deveni ea însăși templu prin faptul că Dumnezeu Cuvântul S-a născut ca Om din ea; Aceasta a purtat pe Dumnezeu Cuvântul în pântecele ei după cum templul din Ierusalim era locul celei mai intense prezențe a lui Dumnezeu și preînchipuia pe Hristos Domnul (†¦) De aceea, Maica Domnului este numită în cântările noastre templu, sau biserică sfințită și rai cuvântător. Este numită colimvitră, adică baptispteriu în care se botează oamenii, este numită potir în care s-a dres mântuirea, deci o mulțime de metafore luate din spațiul sfânt al templului și al Bisericii se referă la ea pentru că a fost preînchipuită cea prin care Dumnezeu Cuvântul se face Om pentru mântuirea oamenilor”, a mai spus Părintele Patriarh.

Totodată, Patriarhul României a arătat că Maica Domnului este fecioară și în același timp și maică: „Maica Domnului este cinstită în mod deosebit de Biserică și ca fecioară pentru că a fost fecioară înainte de naștere, în timpul nașterii și după naștere. Ea este fecioară, dar în același timp este și maică. Este ocrotitoarea tuturor tinerilor care trăiesc în feciorie, a maicilor și a călugărilor din mănăstire, dar este și ocrotitoarea celor care trăiesc în familie și dau naștere copiilor, este ocrotitoarea părinților și copiilor, este ocrotitoarea slujitorilor sfântului altar pentru că Fiul Ei, Hristos Domnul, este Arhiereul Veșnic. Deci, este ocrotitoarea tuturor, dar în mod deosebit, Maica Domnului ca maică milostivă este ocrotitoarea celor care nu mai sunt iubiți de nimeni, de aceea este numită iubire cu smerenie pentru cei care nu îi mai iubește nimeni, Maica Domnului – ocrotitoarea celor necăjiți, cum se spune într-unul din acatistele ei – bucuria celor necăjiți, celor îndoliați, celor uitați, celor abandonați, celor singuri și celor deznădăjduiți și cu rugăciunile ei izbăvește din moarte sufletele noastre, cum se spune în troparul Adormirii Maicii Domnului.

Biserica „Nașterea Maicii Domnului – Ghencea” a fost construită începând cu anul 1942, a fost finalizată în 1943, iar în anul 1945 a fost sfințită.

Foto: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente