Patriarhul României la Mănăstirea Țigănești

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a participat, astăzi, 25 martie 2013, în ziua sărbătorii Bunei Vestiri, la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Țigănești din județul Ilfov.

În cuvântul de învățătură rostit, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că sărbătoarea Bunei Vestiri, pe care Biserica Ortodoxă o prăznuiește astăzi, reprezintă un nou început al mântuirii oamenilor. De asemenea, Preafericirea Sa a explicat importanța acestei sărbători în viața credincioșilor: „Această sărbătoare a Bunei Vestiri este o sărbătoare a bucuriei pentru că în locul întristării pentru o lume care merge spre moarte vine acum bucuria harului că unindu-se Dumnezeu cel Veșnic cu omul muritor, omul devine în Iisus Hristos nemuritor prin harul lui Dumnezeu care dăruiește învierea și viață veșnică celor care îl iubesc pe Dumnezeu și împlinesc în viața lor voia Lui. Sărbătoarea Maicii Domnului este Buna Vestire pentru mântuire. Taina aceasta a Întrupării sau a Înomenirii Fiului lui Dumnezeu are ca scop înfierea omului ca fiu al lui Dumnezeu după har”, a spus Preafericirea Sa, după cum informează Radio TRINITAS.

„Buna Vestire înseamnă că Dumnezeu a trimis pe Arhanghelul Gavriil să aducă o veste bună Fecioarei Maria din Nazaret. Această Bună Vestire este cea mai mare și cea mai bună veste și anume, vestea mântuirii neamului omenesc prin faptul că Dumnezeu cel nevăzut Se face văzut, Dumnezeu cel necuprins Se face cuprins în pântecele Fecioarei și apoi după naștere ca om este purtat pe brațele Fecioarei Maicii; că Dumnezeu cel nemuritor Se face muritor. De ce? Pentru ca nouă oamenilor muritori să ne dăruiască viață veșnică”, a mai explicat Patriarhul României, după cum informează TRINITAS TV.

Creștinii o cinstesc pe Maica Domnului pentru că, datorită smereniei ei, a devenit posibilă mântuirea oamenilor.

„Maica Domnului este cea mai apropiată ființă umană de Sfânta Treime pentru că din ea S-a făcut om Unul din Sfânta Treime prin conlucrarea Tatălui și a Duhului Sfânt. Duhul Sfânt deschide creatura spre a primi harul lui Dumnezeu. Duhul Sfânt, spune Sfântul Vasile cel Mare, deschide pe om, îl pregătește ca să primească pe Dumnezeu în el prin har. Deci, Duhul Sfânt pogoară peste Fecioara Maria sfințind, pregătind natura ei umană ca să pregătească în ea pe Dumnezeu cel mai presus de fire, pe cel nevăzut, neîncăput, pe cel veșnic”, a evidențiat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Chiar dacă este Creatorul nostru Dumnezeu respectă libertatea oamenilor.

„Dumnezeu Fiul Se întrupează ca să mântuiască pe oameni, dar nu-i mântuiește împotriva voinței lor, ci printr-un respect desăvârșit al libertății umane. Dacă Maica Domnului ar fi refuzat această veste era greu de înțeles că Fiul S-ar fi întrupat, deoarece nu era respectată libertatea ei. Dar și respectul libertății ei arată smerenia ei ca ființă curată și ascultătoare. De aceea se spune în Acatistul Bunei Vestiri că Maica Domnului este Eva cea nouă când cuvintele adresate ei sunt acestea: Bucură-te, ridicarea lui Adam celui căzut! Bucură-te, izbăvirea sau ștergerea lacrimilor Evei!”, a arătat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Buna Vestire, a mai arătat Preafericirea Sa, este și sărbătoarea tuturor mamelor.

„Sărbătoarea este și o binecuvântare pentru nașterea de prunci, pentru darul mare al nașterii de prunci într-o familie, este o mare bucurie când omul primește vestea că soția este însărcinată, că va avea un prunc. Sunt mulți oameni care doresc să aibă copii și nu pot avea, iar unii după multe rugăciuni primesc totuși ca și Elisabeta darul lui Dumnezeu și anume, acela de a avea unul sau mai mulți copii. Elisabeta care a fost numită cea stearpă a zămislit pe Sfântul Ioan Botezătorul, spune Evanghelia de astăzi, cu șase luni înaintea zămislirii Mântuitorului Iisus Hristos. Ne rugăm în această zi a Bunei Vestiri ca Hristos Domnul, Preasfânta Treime, să binecuvânteze pe toate mamele, pe toți părinții, care dau naștere pruncilor, care cresc copiii în credință și care pregătesc fii ai Bisericii și ai Împărăției Cerurilor ca răspuns al binecuvântării pe care o primesc de la Dumnezeu spre slava Preasfintei Treimi”.

La final, Patriarhul României a felicitat-o pe stareța Mănăstirii Țigănești, stavrofora Eufimia Popa, cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani și a binecuvântat obștea monahală.

„Îi dorim maicii starețe ani mulți și binecuvântați, cu ajutor de la Dumnezeu în păstorirea acestei comunități și în lucrarea misionară de mărturisire a dreptei credințe, dar și a frumuseților ortodoxiei noastre românești prin tot ceea ce este mănăstirea și lucrează. Mănăstirea are o vocație deosebită în societatea noastră românească pentru că este un loc de rugăciune mai intensă, de pace, de liniște, un loc de spovedanie, un loc de întărire duhovnicească și un loc de bucurie a comuniunii”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

„Mulțumim lui Dumnezeu și Maicii Domnului că ne-a făcut mare bucurie de am avut în mijlocul nostru pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel care ne-a adresat cuvânt de învățătură și ne-a felicitat pentru ziua de astăzi și noi, obștea mănăstirii Tigănești ne rugăm pentru sănătatea celor care au venit astăzi la Sfânta Liturghie. Sunt persoane care ne-au ajutat întotdeauna și sunt alături de noi. De asemenea, mulțumim și credincioșilor care ne calcă pragul în fiecare zi de sărbătoare sau de duminici. Ne rugăm pentru ei și rămânem îndatorate înaintea lui Dumnezeu și a Maicii Domnului să ne rugăm pentru sănătatea, pentru iertarea păcatelor lor și pentru mântuirea noastră a tuturor”, a declarat stavrofora Eufimia Popa, stareța Mănăstirii Țăgănești.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a dăruit, la final, tuturor credincioșilor prezenți, iconițe cu Buna Vestire.

Foto: ZIARUL LUMINA

Comentarii Facebook


Știri recente