Patriarhul României la Mănăstirea Sfânta Maria – Techirghiol

Sute de credincioși au participat astăzi, 27 iulie 2014, în ziua sărbătorii Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, la Sfânta Liturghie oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la Mănăstirea „Sfânta Maria” – Techirghiol, stavropighie patriarhală, cu ocazia hramului paraclisului acestei mănăstiri. Preafericirea Sa a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat tuturor celor prezenți un cuvânt de învățătură în care a explicat Sfânta Evanghelie rânduită de Biserică a se citi astăzi la Sfânta Liturghie: „Învățăm de la cei doi orbi vindecați stăruința lor în rugăciune. Nu au zis o singură dată, ci strigau mereu în urma Mântuitorului Iisus Hristos: Fie-ți milă de noi, miluiește-ne pe noi. Învățăm de la ei credința lor puternică și anume că Iisus îi poate vindeca. De asemenea, învățăm de la ei recunoștința. Deși, Iisus Hristos le-a poruncit cu asprime să nu spună nimănui nimic, totuși ei când au ieșit din casă, plini de bucurie că văd pe ceilalți oameni și văd soarele, natura și lumea, au arătat recunoștința lor lăudând pe Dumnezeu și binevestind puterea vindecătoare a lui Iisus Hristos”.

Preafericirea Sa a explicat și motivul pentru care Mântuitorul le-a cerut celor vindecați să nu spună nimănui despre binefacerile primite de la El: „Le-a poruncit să nu spună nimănui nimic ca să ne învețe pe noi ca atunci când săvârșim binele să nu așteptăm laudă de la oameni și nici apreciere și nici o manifestare de recunoștință personală pentru slava noastră omenească. Acești orbi au dat slavă lui Dumnezeu pentru puterea vindecătoare care a lucrat prin Iisus Hristos. Deci, când facem binele nu trebuie să așteptăm recunoștință sau laudă de la oameni, ci Dumnezeu, care cunoaște gândurile și iubirea milostivă a celui care face bine, va răsplăti”.

În cuvântul său, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit și despre viața curată a Sfântului Mare Mucenic Pantelimon: „A început să ajute pe oameni, să vindece o mulțime de bolnavi, îmbinând știința medicală cu rugăciunea adresată lui Iisus, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre. Într-o zi a vindecat un orb și foarte mulți oameni au început să îl aprecieze și să îl iubească mai mult. Tatăl său a fost senatorul prezent la acea minune și îndată a cerut să fie și el botezat ca să devină creștin”.

Minunea a ajuns și la urechile împăratului Maxențiu, care i-a cerut Sfântului Pantelimon să renunțe la credința creștină. Pentru că a refuzat, el fost supus la chinuri cumplite, iar în cele din urmă decapitat, în ziua de 27 iulie a anului 305: „Sfântul este foarte cunoscut în toată lumea, dar mai ales este ocrotitor al spitalelor creștine, al cabinetelor medicale și al capelelor sau paracliselor din diferite spitale. În țara noastră există unele biserici care au moaște ale Sfântului Pantelimon și care sunt foarte căutate pentru vindecări. Astăzi, cu prilejul sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Pantelimon noi ne gândim și la toți preoții de caritate din spitale, la toți medicii, la tot personalul care ajută la alinarea suferinței celor bolnavi. De asemenea, dorim sănătate, ani mulți și binecuvântați celor care poartă numele de Pantelimon. Ne rugăm Sfântului Mare Mucenic Pantelimon să ne vindece de toate bolile sufletești și trupești și să ne dăruiască bucuria vindecării”, a mai spus Preafericirea Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Daniel a oferit o cruce de binecuvântare realizată în cadrul atelierelor Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă Părintelui Protosinghel Ieronim Gheorghiță. De asemenea, Preafericirea Sa a felicitat pe maica stareță Lucia Roșu și întreaga obște monahală pentru activitatea socială și misionară pe care o desfășoară în sfânta mănăstire și a dăruit mai multe cărți liturgice și teologice pentru Sfântul Altar și pentru biblioteca așezământului monahal.

La rândul ei, maica stareță a oferit Patriarhului României o icoană cu chipul Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, realizată în atelierul de pictură al așezământului monahal.

Comentarii Facebook


Știri recente