Patriarhul României la Mănăstirea Pasărea din județul Ilfov

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, s-a aflat, astăzi, 31 martie 2013, în Duminica a II-a din Postul Mare, în mijlocul obștii monahale a Mănăstirii Pasărea din județul Ilfov unde a participat la Sfânta Liturghie oficiată în biserica mănăstirii cu hramul Sfânta Treime.

În cuvântul de învățătură rostit, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat înțelesurile duhovnicești ce se desprind din Pericopa Evanghelică citită astăzi care vorbește despre Vindecarea slăbănogului din Capernaum: „Vedem aici că Mântuitorul Iisus Hristos nu vindecă pe cel paralizat înainte de a ierta păcatele lui. Cu alte cuvinte vedem că vindecarea trupului este precedată de vindecarea sufletului, pentru că iertarea păcatelor este o lucrare de vindecare a sufletului. Păcatul este o boală sufletului și iertarea păcatelor înceapă și începutul vindecării sufletului din boala păcatului. Deci, Evanghelia ne arată mai întâi dumnezeirea lui Hristos pentru că numai Dumnezeu poate ierta păcatele ca să arate însă că El nu este numai Om, ci Dumnezeu-Omul Iisus a spus mai întâi Fiule, iertate sunt păcatele tale și apoi a zis Ia-ți patul tău și mergi la casa ta. Îndată omul paralizat de ani mulți s-a ridicat și în văzul tuturor a mers ca un om sănătos”.

Preafericirea Sa a mai arătat că Pericopa Evanghelică de astăzi ne îndeamnă să căutăm mai întâi vindecarea sufletului de păcate: „Evanghelia a fost rânduită de Biserică spre a fi citită în această perioadă a Postului Sfintelor Paști și pentru a ne îndemna ca mai întâi de toate să căutăm vindecarea de păcate și apoi vindecarea de boli trupești. Vindecarea sufletului de păcate se face prin mărturisirea păcatelor și prin iertarea lor. Indiferent dacă suntem sau nu sănătoși trupește, atâta vreme cât păcătuim suntem bolnavi sufletește. De aceea avem nevoie de Taina Spovedaniei și a primirii iertării păcatelor. Deci, Hristos Domnul vindecă mai întâi sufletul și apoi trupul pentru că foarte adesea, nu întotdeauna, boala trupului este urmarea păcatului. Sunt și cazuri în care boala este o pedagogie divină care ne ferește de păcate. Așadar, boala la unii este o pedeapsă pentru păcat, iar pentru alții boala este o pavăză ca omul să nu săvârșească păcate. Omul bolnav se gândește mai mult cum să dobândească sănătatea, cum să consume mai puțină hrană pentru a nu-și face mai mult rău și omul bolnav înțelege mai bine decât cele sănătos că sănătatea este un dar de la Dumnezeu care se poate pierde”.

Hristos Domnul arată în Evanghelia de astăzi că nu este simplu doctor vindecător de trupuri, ci este și un Părinte duhovnicesc, un Duhovnic, a spus Preafericitul Părinte Daniel, arătând în continuare că: „Evanghelia ne arată astăzi pe Hristos Duhovnicul și Doctorul desăvârșit. Când cei patru oameni au adus la Iisus pe acest om paralizat, în mod neobișnuit, Iisus îi spune Fiule, iertate sunt păcatele tale. Mântuitorul Iisus Hristos a vindecat o mulțime de oameni bolnavi, dar nu tuturor le-a spus fiule. Cuvântul acesta fiule sau fiică, în cazul femeii care avea scurgere de sânge, înseamnă că Hristos Domnul a citit în sufletul omului respectiv, al bolnavului care cere vindecare, prezența unei credințe puternice și a unei pocăințe unite cu suferința. Când l-a numit fiule aceasta înseamnă că Iisus l-a declarat fiu al credinței care merită să primească iubirea părintească a lui Dumnezeu dăruită prin Iisus Hristos”.

Patriarhul României a mai vorbit și despre importanța iertării în această perioadă de post: „Evanghelia de astăzi este și o Evanghelie adresată duhovnicilor, tuturor celor care îndeamnă pe om să se elibereze de un trecut apăsător și întunecat și să pună un început de viață nouă, viață trăită nu în despărțire de Dumnezeu, ci în unire cu Dumnezeu. Această duminică ne arată Evanghelia recuperării omului, a vindecării lui sufletești de păcat și a vindecării lui de boală trupească prin milostivirea lui Hristos”.

Duminica a II-a din Post mai este numită și a Sfântului Grigore Palama. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a arătat motivul pentru care Biserica a rânduit cinstirea Sfântului Grigore Palama în această duminică: „Sfântul Grigorie Palama este rânduit de Biserică spre a fi pomenit ca Teolog al Luminii neînserate în această a doua duminică din Postul Sfintelor Paști. De ce în această duminică ? Pentru că această duminică a doua din Post urmează după Duminica Ortodoxiei sau a Dreptei Credințe. Astfel, Biserica a dorit să arate că cine are dreapta credință și dreapta viețuire ajunge să vadă lumina Împărăției Cerurilor. Însuși Mântuitorul în Evanghelia din Duminica Ortodoxiei spune: De acum veți vedea cerurile deschizându-se și îngerii lui Dumnezeu înălțându-se și coborându-se peste Fiul Omului. Deci, vedem că dreapta credință ne deschide cerurile și cine are sufletul curat vede și simte prezența lui Dumnezeu în viața sa ca lumină, pace și bucurie”.

În încheierea cuvântului său, Patriarhul României a felicitat obștea Mănăstirii Pasărea, pe maica stareță, dar și pe elevele de la Seminarul Teologic: „Este o bucurie mare să vedem cum această mănăstire, care pe lângă viața liturgică, desfășoară și o activitate de formare a tinerei generații prin seminarul teologic de la această mănăstire și prin activitatea social-filantropică deoarece în această mănăstire se află și un cămin pentru persoane vârstnice, bolnave, singure și adesea uitate. Această împreună lucrare duhovnicească, misionar-cultural-educațională și social-filantropică, ne arată cât de bogată este lumina Evangheliei iubirii milostive a lui Hristos”.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit părinților slujitori ai mănăstirii mai multe cărți liturgice. De asemenea, Preafericirea Sa a oferit cărți pentru biblioteca și seminarul mănăstirii. Pentru Seminarul Sfânta Filofteia Patriarhul României a dăruit și 100 de Acatiste cu chipul Sfântului Voievod Neagoe Basarab. Elevele seminarului au primit din partea Preafericirii Sale câte o iconiță cu chipul Sfântului Grigore Palama.

Comentarii Facebook


Știri recente