Patriarhul României la Mănăstirea Cernica

Biserica Ortodoxă s-a aflat ieri, 23 martie 2014, în Duminica a treia din Postul Sfintelor Paști, zi închinată Sfintei Cruci. Foarte mulți bucureșteni au participat la Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Cernica acolo unde a fost prezent și Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel, care a ținut un cuvânt de învățătură în care a explicat semnificațiile duhovnicești ale Evangheliei rânduită de Biserică a se citi în această Duminică. Preafericirea Sa a subliniat că taina Crucii este izvor de înnoire duhovnicească, dar și de răstignire a păcatului și egoismului din noi, pentru a cultiva iubirea milostivă și smerită care ne pregătește pentru primirea luminii și bucuriei Învierii. Mântuitorul Iisus Hristos, a arătat Patriarhul României, ne învață că, pentru a pregusta slava Împărăției lui Dumnezeu încă din viața aceasta, trebuie să împlinim trei condiții: lepădarea de sine, luarea sau asumarea crucii și urmarea lui Hristos.

Vizita de duminica aceasta a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost un prilej de mare bucurie pentru toți cei prezenți.

La final, Patriarhul României a apreciat frumusețea acestor locuri și a arătat că acestea trebuie să ne îndrepte spre frumusețile cerești: „Această mănăstire este foarte aproape de oraș și în același timp este plasata într-un loc foarte frumos. Aici în ostrovul învierii se află și unul dintre cele mai importante cimitire de la noi din țară. În această mănăstire oamenii vin să participe la slujbe, să se roage, să pună o lumânare pe mormintele celor care au trecut la Domnul și pentru a se bucura de frumusețile naturii, frumuseți care trebuie să ne îndrepte spre frumusețile cerești”, a spus Preafericirea Sa.

Starețul Mănăstirii Cernica, Arhim. Maxim Bădoiu a mulțumit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române pentru prezența sa în mijlocul obștii mănăstirii și pentru cuvântul de învățătură.

„Vă mulțumim Preafericite Părinte Patriarh pentru îndemnurile pe care ni le adresați întotdeauna. Și astăzi consider că venirea Preafericirii Voastre înseamnă o încurajare a noastră și o îmbărbătare mai ales pentru perioada aceasta a Postului, care este la jumătate. Sigur, ca orice creștin fiecare dintre noi avem perioade când mai slăbim în partea noastră duhovnicească și acest cuvânt de învățătură pe care ni l-ați adresat tuturor vine în sprijinul nostru, în îmbărbătarea noastră ca să ducem mai departe postul și rugăciunea așa cum ne-a învățat pe noi Sfinții Părinți, Sfântul Ierarh Calinic și toți sfinții care au trăit în această mănăstire”, a spus Arhim. Maxim Bădoiu.

Istoria Monahismului Românesc

În semn de prețuire, Preafericitul Părinte Daniel a oferit obștii mănăstirii mai multe cărți apărute recente la editurile Patriarhiei. Printre acestea se numără noua ediție a Apostolului precum și primul volum din Istoria Monahismului Românesc. Enciclopedia a fost realizată de Patriarhia Română în colaborare cu Academia Română.

„Este un album foarte bogat pe care Patriarhia Română l-a pregătit împreună cu Academia Română. Avem începuturile monahismului creștin în general, în Răsărit și Apus, apoi accentul pe Istoria Monahismului Românesc. Are 1040 de pagini și după acest volum urmează un alt volum: Contribuția monahismului la cultura și viața socială a poporului român, iar al treilea volum va cuprinde toate mănăstirile și schiturile prezente și dispărute din istoria poporului român”, a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În viitorul apropiat va fi redactată o Istorie a Parohiilor din Patriarhia Română.

„Ca să nu fie uitată parohia, Sfântul Sinod a aprobat propunerea noastră să se redacteze și o istorie a parohiilor din Patriarhia Română în 12 volume. Deci, noi dorim să promovăm nu o concurență, ci o cooperare între parohie și mănăstire”, a mai spus Preafericirea Sa.

Proiecte noi la Mănăstirea Cernica

Patriarhul României a vorbit și despre noile proiecte ale mănăstirii.

„Trebuie să facem un iconostas, o catapeteasmă nouă la Biserica Sf. Nicolae deoarece catapeteasma din Biserica Mare nu este a Mănăstirii Cernica. Catapeteasma este a Bisericii Sfânta Vineri Hereasca care a fost demolată în plină zi de către dictator și acum s-a reconstruit, iar aici a fost păstrată tainic catapeteasma. De asemenea, mai avem unele case care trebuie reparate și înnoite.

Mănăstirea Cernica de lângă București este una dintre cele mai frumoase și mai vizitate așezăminte monahale din țară. Așezată într-un cadru natural aparte, lângă lacul Cernica, mănăstirea este totodată și un loc plin de istorie.

Comentarii Facebook


Știri recente