Patriarhul României la Biserica Sfântul Nicolae – Ghica din București

Creștinii ortodocși l-au cinstit astăzi, 6 decembrie 2013, pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, zeci de lăcașuri de cult din țară sărbătorindu-și hramurile. Printre aceste lăcașuri s-a aflat și Biserica „Sfântul Nicolae” – Ghica, paraclis universitar, din centrul Capitalei. În mijlocul credincioșilor s-a aflat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel care, după Sfânta Liturghie, a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre modelul vieții Sfântului Nicolae.

În percepția poporului drept credincios sfințenia se arată mai întâi în bunătate

„Sfântul Nicolae este, nu cel mai mare teolog, dar cel mai popular dintre sfinți. El arată că în evlavia credincioșilor nu întotdeauna gânditorii cei mai mari au fost și sfinții cei mai iubiți. În general, în percepția poporului drept credincios sfințenia se arată mai întâi în bunătate. Sfinții cei mai milostivi, care ajută mai mult pe oameni sunt cei mai populari”, a spus Preafericirea Sa potrivit TRINITAS TV.

Sfântul Nicolae este iubit și în Răsărit dar și în Apus

Preafericirea Sa a mai explicat și de ce Sfântul Nicolae este prăznuit pe 6 decembrie.

„Sfântul Nicolae este prăznuit astăzi, 6 decembrie, în Răsărit și Apus pentru că moaștele sale au fost duse în anul 1087 din Mira Lichiei la Bari în Italia și au rămas acolo în Biserica Sfântul Nicolae. De aceea, deasupra mormântului Sfântului Nicolae la Bari, unde merg o mulțime de pelerini ortodocși, candela de deasupra mormântului are două flăcări care ard, una pentru Răsărit și una pentru Apus. Acest lucru înseamnă că Sfântul Nicolae este iubit și în Răsărit de unde este el de origine, dar și în Apus prin prezența moaștelor sale la Bari”, a mai spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Sfântul Nicolae ne arată tuturor, prin exemplul propriei vieți, ce înseamnă milostenia creștină.

„Sfântul Nicolae s-a născut din părinți bogați, dar care în timpul unei molimi au murit și a fost crescut de unchiul său care se chema tot Nicolae. El a împărțit săracilor averea primită de la părinți. A ajutat o mulțime de oameni necăjiți, săraci, orfani și a devenit foarte iubit de popor. S-a născut în orașul Patara din Provincia Lichia, din partea de miazăzi a Asiei Mici. A trăit o viață în curăție, rugăciune, multă evlavie, a ajuns preot și apoi a fost ales episcop pentru cetatea Mira Lichiei. Această lucrare s-a făcut în chip minunat pentru că Dumnezeu a rânduit ca el să fie episcop deși nu dorea să dețină nicio funcție înaltă”, a arătat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Sfântul Nicolae – chip al bunătății

Datorită bunătății sale, Sfântul Nicolae a ajuns unul dintre cei mai iubiți sfinți ai Bisericii, generând o adevărată cultură a generozității.

„În toate marile orașe există câte o biserică închinată Sfântului Nicolae, zidită de domnitori sau boieri creștini foarte evlavioși și darnici. Prin aceasta Biserica a educat pe slujitorii poporului să fie milostivi, mai ales într-o perioadă în care vine frigul, în care oamenii duc lipsă de adăpost, de hrană și astfel Sfântul Nicolae a devenit nu numai chip al blândeților și om al rugăciunii, ci și chip al bunătății, al dărniciei. Pilda vieții lui a inspirat o cultură a dărniciei și o cultură a ospitalității. Deci, când oamenii sunt darnici, ei se aseamănă cu Sf. Nicolae și din acest punct de vedere sfinții milostivi au fost cei mai mari pedagogi ai culturii generozității, ai bunătății sufletului”, a mai spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Sf. Ierarh Nicolae este ocrotitor și milostiv ajutător al celor care doresc să ajute la rândul lor pe alții

Pentru că, atât în timpul vieții, cât și după trecerea la Domnul, i-a călăuzit pe toți cei care-i cereau ajutorul, Sfântul Nicolae e considerat protector al mai multor bresle profesionale.

„Sfântul Nicolae este și astăzi ocrotitor al tuturor binefăcătorilor. El este ocrotitor al copiilor, al părinților, al corăbierilor – pentru că a salvat de la înec o mulțime de oameni care călătoreau pe mare. Am văzut în Grecia, în vapoarele mari se află câte o capelă cu hramul Sf. Nicolae. Este ocrotitor și milostiv ajutător al celor care doresc să ajute la rândul lor pe alții. Sf. Nicolae rămâne pentru noi un sfânt ierarh, păstor de suflete care îmbină lupta pentru apărarea dreptei credințe în fața ereziilor cu activitatea de apărare a demnității omului într-o societate lacomă, indiferentă, egoistă dornică de îmbogățire a unora prin umilirea altora”, a mai precizat Patriarhul României.

De Sfântul Nicolae, peste 800.000 de români și-au sărbătorit onomastica. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat la final pe toți cei care poartă numele Sfântului.

Patriarhul României i-a oferit părintelui paroh, pentru întreaga activitate și mai ales pentru lucrarea cu studenții, Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” iar comunității parohiale Diploma omagială însoțită de medalia comemorativă „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit, pentru biserică, o cruce de binecuvântare, mai multe cărți de cult și publicații apărute recent, iar studenților Acatistul Sfântului Nicolae, calendarul pe 2014 tip agendă, iar copiilor și credincioșilor iconițe.

Comentarii Facebook


Știri recente