Patriarhul României la biserica Sfânta Paraschevi din Istanbul

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a vizitat duminică, 9 martie 2014, biserica parohiei ortodoxe române Sfânta Paraschevi din Istanbul. Cu această ocazie, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române i-a felicitat pe credincioșii români care păstrează vii credința și tradițiile românești.

Biserica „Sfânta Paraschevi” a fost ctitorită de Sfântul Constantin Brâncoveanu.

„Anul acesta este anul Sfinților Brâncoveni în Patriarhia Română și de aceea am oferit Sanctității Sale, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, o icoană cu Sfinții Brâncoveni ca semn de mulțumire pentru că ne oferă această posibilitate să avem aici pentru comunitatea Ortodoxă Română un loc de slujire liturgică. Sanctitatea Sa Bartolomeu este foarte generos și a înțeles importanța pastorației creștinilor ortodocși de alte etnii care se află în acest oraș, în Istanbul”, a spus Preafericirea Sa, potrivit Radio TRINITAS.

Preafericirea Sa a vorbit și despre sinaxa Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe, care s-a încheiat ieri, la Patriarhia Ecumenică: „Ne bucurăm că în aceste zile am putut să ne întâlnim cu Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe Surori și împreună am reușit să facem programul pentru viitorul Sinod Panortodox care se va ține în jurul Sărbătorii Rusaliilor din anul 2016. Avem o bucurie că deja s-a fixat data, temele și modul de lucru”.

Patronată de „Sfânta Mare Mucenița Parascheva”, această frumoasă și veche biserică se află pe malul răsăritean al golfului „Cornul de Aur în cartierul Haskoy, în apropiere de Muzeul Rahmi Koç și de vechiul pod metalic astăzi închis. Intrarea din latura de Est a bisericii Sf. Mc. Parascheva-Prikidion are deasupra o pisanie care menționează restaurarea bisericii din temelie realizată cu ajutorul donației Sf. Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu în anul 1692.

Comentarii Facebook


Știri recente