Patriarhul României la Biserica Sf. Spiridon – Nou

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, s-a aflat în această seară în mijlocul credincioșilor de la biserica Sf. Spiridon – Nou din București, Paraclis Patriarhal și Catedrală Mitropolitană.

La orele 16:00, în această după-amiază, s-au scos spre închinare moaștele Sfântului Spiridon în fața Bisericii, apoi s-a oficiat la această biserică Acatistul Sfântului, după care a urmat slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de un sobor de preoți și diaconi în frunte cu Părintele Arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal al Atelierelor Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură despre viața și activitatea Sfântului Spiridon.

„Sfântul Ierarh Spiridon s-a născut pe la anul 270 într-o localitate Askia din Cipru. Era un om evlavios, credincios și milostiv. Avea o deosebită milă față de oamenii săraci, suferinzi, necăjiți. El era păstor de oi, era un om harnic și smerit, blând și la vremea potrivită s-a căsătorit și a avut și o fiică pe nume Irina ca după moartea soției pentru multa sa evlavie și multa sa bunătate a fost ales episcop al Trimitundei, o localitate din Cipru lângă Salamina. Acest sfânt bun la suflet a primit și darul facerii de minuni încât a vindecat o mulțime de oameni bolnavi, a ajutat o mulțime de săraci și mai ales a ajutat pe oameni în timp de secetă și de foamete”, a spus Preafericirea Sa.

Contemporan cu Sfântul Ierarh Nicolae, Sfântul Spiridon s-a remarcat printre apărătorii dreptei credințe la Primul Sinod Ecumenic din anul 325. În contextul disputelor teologice referitoare la dogma Sfintei Treimi, el a recurs la o minune care a rămas profund întipărită în memoria Bisericii.

„Sfântul Spiridon a făcut semnul Crucii cu mâna dreaptă și a zis <<În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh>> și a ținut o cărămidă în mână și deodată din cărămidă a ieșit flacără de foc. În mână a rămas lutul și jos a căzut apă din cărămidă. Prin aceasta a arătat Taina Sfintei Treimi că deși sunt trei, focul, lutul și apa, totuși formează o singură cărămidă. Tatăl a fost simbolizat prin flacăra de foc, Fiul prin lut și Duhul Sfânt prin apă”, a mai explicat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

În continuare, Preafericitul Părinte Daniel a arătat că Sfântul Spiridon „era un om purtător de Duhul Sfântul și a mărturisit credința în Sfânta Treime printr-o simțire duhovnicească a tainei prezenței iubirii Sfintei Treimi în Biserică. Sfântul Spiridon al Trimitundei a săvârșit o mulțime de minuni pentru a ajuta pe oamenii săraci. Se spune că odată ca să ajute pe un sărac să-și plătească datoria a transformat un șarpe în aur și după ce l-a scăpat din lipsă pe acest om care era în mare strâmtorare aurul a revenit în forma șarpelui. Deci, minunea nu o făcea ca să fie lăudat și nici să demonstreze cât e de puternic, ci făcea minuni, ca și Mântuitorul Iisus Hristos, doar din milostivire față de cei care sunt săraci, bolnavi, suferinzi sau umiliți”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre legătura duhovnicească dintre Sfântul Spiridon, Sfântul Nicolae și Moș Crăciun: „Se spune despre Sfântul Spiridon că este grabnic ajutător și tainic, în mod minunat, merge acolo unde este nevoie să ajute. De aceea, în fiecare an, la Kerkyra în Corfu se schimbă veșmintele și mai ales pantofii lui. Deci, avem această tradiție de reprezentare a Sfântului Spiridon nu numai prin icoana lui, ci și prin pantoful lui de culoare vișinie sau galbenă. Într-un fel seamănă istoria aceasta cu cizmulița în care Sfântul Nicolae lasă daruri pentru copii. Sfântul Nicolae și Sfântul Spiridon sunt înaintemergători ai lui Moș Crăciun care simbolizează personificarea iubirii milostive a lui Dumnezeu – Tatăl care din iubire pentru oameni și pentru mântuirea lor trimite în lume ca dar pe unicul Său Fiu, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea”.

Patriarhul României a dăruit Bisericii Sf. Spiridon – Nou un set de sfinte vase și mai multe volume apărute recent la editurile Patriarhiei Române.

Din partea Bisericii, Preafericirea Sa a primit un epitrahil, un omofor, dar și un buchet de flori care au fost oferite de către Părintele Arhimandrit Veniamin Goreanu, Consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Sfântul Ierarh Spiridon, sărbătorit mâine de Biserica Ortodoxă, a trecut la cele veșnice, în anul 348, și a fost înmormântat în Biserica Sfinților Apostoli din Trimitunda. După descoperirea trupului său neputrezit și frumos mirositor, moaștele sale au fost duse la Constantinopol, apoi în Serbia, după care au ajuns în insula Corfu din Grecia, unde se află și în prezent.

Comentarii Facebook


Știri recente