Patriarhul României la Biserica Domnească Sfântul Anton – Curtea Veche

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române se va afla, duminică, 16 iunie 2013, în mijlocul preoților și credincioșilor de la Biserica Domnească de la Curtea Veche, cu hramurile Buna Vestire și Sfântul Cuvios Antonie cel Mare. Cu această ocazie Preafericirea Sa va oficia slujba de sfințire a picturii restaurate în ultimii ani la această biserică și va binecuvânta lucrările realizate recent, atât în interiorul, cât și în exteriorul lăcașului de cult. Alături de Preafericirea Sa se va afla și Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Din anul 2008, de când Biserica a fost ridicată la rangul de Paraclis Patriarhal, până în anul 2013, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Parohia Sfântul Anton – Curtea Veche au fost realizate următoarele lucrări: consolidarea și restaurarea bisericii, restaurarea picturii și a catapetesmei, înfrumusețarea bisericii cu mobilier nou sculptat în lemn de stejar și amenajarea pavimentului în jurul sfântului lăcaș.

Biserica Domnească cu hramul „Buna Vestiri” și „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” de la Curtea Veche din București este cea mai veche biserică a Capitalei României, fiind ctitorită în anul 1559 de către Domnitorul Țării Românești Mircea Ciobanu și a fost înfrumusețată cu pictură de fiii săi Domnii Pătrașcu și Alexandru cu purtarea de grijă a Doamnei sale Chiajna.

În anul 1715 Domnitorul Ștefan Cantacuzino a mărit, restaurat și pictat Biserica Domnească, iar mai târziu, în anul 1758, Domnitorul Nicolae Mavrocordat a adăugat sfântului lăcaș două paraclise laterale, dărâmate mai târziu de Domnitorii Gheorghe Bibescu și Barbu Știrbei care au realizat reparații majore la biserică. După incendiul din anul 1847 din București biserica a fost restaurată în totalitate primind o nouă pictură executată de pictorul Constantin Lecca. Au urmat mai multe restaurări la începutul secolului XX culminând cu lucrările de restaurare de la începutul secolului XXI, desfășurate între anii 2008-2013.

Biserica are din anul 2010, de la sărbătoarea Întâmpinării Domnului – 2 februarie, și un muzeu parohial care a fost inaugurat și sfințit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la această sărbătoare, fiind primul muzeu parohial din București.

În anul 2009, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, 17 ianuarie, au fost marcați cei 450 de ani de existență ai sfântului lăcaș prin lansarea volumului aniversar Biserica „Buna Vestire” și „Sfântul Antonie cel Mare”- Curtea Veche, iar la sărbătoarea Bunei Vestiri din anul 2011 a fost lansat DVD-ul realizat de TRINITAS TV, intitulat „Biserica Domnească «Sfântul Antonie» – Curtea Veche”.

Comentarii Facebook


Știri recente