Patriarhul României în mijlocul credincioșilor din localitatea Copăcenii de Jos, județul Ilfov

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfințit astăzi, 22 septembrie 2013, pictura bisericii din localitatea ilfoveană Copăcenii de Jos. Alături de Preafericirea Sa s-a aflat Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul care a oficiat și slujba Sfintei Liturghii ce a precedat sfințirea picturii. Ei au fost înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

După săvârșirea slujbei de sfințire a picturii, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a rostit un cuvânt de învățătură celor prezenți în care a explicat semnificațiile Pericopei Evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, capitolul 5, versetele de la 1 la 11, care prezintă Pescuirea minunată a Mântuitorului.

În Biserică succesul nu este rezultatul ostenelii slujitorilor, ci în primul rând este lucrarea harului lui Dumnezeu

Patriarhul României a explicat faptul că „Învățătura cea dintâi pe care Mântuitorul Iisus Hristos o dăruiește ucenicilor este că în Biserică se predică de pe amvon Evanghelia mântuirii după cum a făcut Iisus la țărmul mării stând în corabie. Și după ce ascultăm Evanghelia și împlinim poruncile lui Hristos, pentru că Petru a împlinit porunca aceasta Mergi mai spre larg și du corabia spre apă adâncă, atunci începem să simțim lucrarea și puterea lui Dumnezeu în viața noastră. Numai dacă ascultăm Evanghelia Lui și ascultăm de El, împlinind poruncile Lui, începem să vedem lucrarea minunată de transformare, de schimbare a noastră pe care Hristos Domnul prin Duhul Sfânt o realizează în Biserica Sa. Sfântul Apostol Petru și ceilalți ucenici au învățat din minunea aceasta a pescuirii neașteptat de roditoare și că în biserică succesul nu este rezultatul ostenelii slujitorilor, ci în primul rând este lucrarea harului lui Dumnezeu”.

Evanghelia de astăzi este o Evanghelie a speranței chiar și atunci când constatăm eșecul

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai arătat că Evanghelia ne mai învață că trebuie să contăm în primul rând pe ajutorul lui Dumnezeu și abia apoi pe priceperea noastră: „Ajutorul dat de Domnul Iisus Hristos ucenicilor nu este un ajutor pe care îl primesc niște pescari leneși și comozi. El nu a făcut această minune pentru pescari care au dormit toată noaptea, ci pentru pescari care s-au ostenit toată noaptea și au ajuns la constatarea că nu pot face ceea ce vor doar prin forțele proprii. Au ajuns la constatarea de oboseală și de smerenie și de o anumită resemnare cu întristare. Și pentru că a văzut smerenia lor venită din osteneală multă și din răbdare multă Hristos Domnul le-a schimbat întristarea în bucurie și eșecul într-un succes, într-o reușită la care ei nu se mai așteptau. Vedem că înțelepciunea lui Dumnezeu este mai mare decât priceperea oamenilor și în același timp când dorește El să răspundă la osteneală și la smerita cugetare a oamenilor harnici îi surprinde prin minunata Sa lucrare prin care Își arată iubirea față de ei. Când ei au constatat capătul puterilor lor a început să lucreze puterea harului lui Dumnezeu. Evanghelia de astăzi este o Evanghelie a speranței chiar și atunci când constatăm eșecul, chiar și atunci când noi am făcut tot ceea ce am putut, tot ceea ce a depins de priceperea, de forța, de răbdarea și strădania noastră. Dacă așteptăm cu speranță și cu smerenie ajutorul lui Dumnezeu se va arăta când vrea El și modul în care vrea El, dar adesea modul în care vrea El ne arată ajutorul Său, ne surprinde. Deci, Evanghelia Pescuirii minunate este o Evanghelie în care se îmbină două realități spirituale profunde: smerenia și speranța. Smerenia din eșec și speranța din prezența și lucrarea lui Hristos în viața noastră”.

Pictura curățită de fum și de praf este o chemare la înnoirea și înfrumusețarea vieții noastre

Preafericirea Sa le-a vorbit oamenilor și despre importanța bisericilor îngrijite și împodobite cu pictură frumoasă: „Am venit astăzi să confirmăm și să apreciem jertfa dumneavoastră, toate ostenelile pe care le-ați arătat prin lucrările făcute la această biserică și mai ales prin restaurarea și curățirea picturii. Această biserică este o biserică începută în 1937 care a cunoscut etape diferite de lucrare și iată astăzi frumusețea picturilor ne arată că Cerul, Dumnezeu cu Sfinții Săi coboară pe pământ ca pe noi pământenii să ne ridice la Ceruri duhovnicește. Aici în Biserică ne întâlnim cu Preasfânta Treime, cu Maica Domnului, cu Sfinții Prooroci, Sfinții Mucenici, Sfinții Cuvioși și cu Sfinții din toate timpurile și toate locurile uniți în aceeași credință dreaptă ortodoxă și în același har al Sfântului Duh sau al Preasfintei Treimi. Este un prilej de mare bucurie când se zidește o biserică, dar și când se restaurează și când se curățește pictura ei. Pictura curățită de fum și de praf este o chemare la înnoirea și înfrumusețarea vieții noastre. Trebuie foarte adesea să curățim sufletul și trupul prin Pocăință și prin Împărtășanie de rugina, de praful și de fumul păcatelor. Și atunci redevenim biserică sfințită, redevenim chip al lui Dumnezeu în care se vede frumusețea Lui în oamenii evlavioși și smeriți, harnici și darnici”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a hirotesit iconom pe Părintele Paroh Toma Cristian Lovișteanul, iar Părintelui Lică Lepădatu, fostul paroh, i-a conferit Ordinul Sfinții Împărați Constantin și Elena. De asemenea, primarul comunei Copăcenii de Jos și o donatoare, fiică a satului, au fost distinși cu Ordinul Sanctus Stephanul Magnus, pentru mireni.

Pentru Biserica Sfântul Gheorghe, Preafericirea Sa a oferit un nou Antimis, o cruce de binecuvântare și mai multe cărți. Din partea comunității, Patriarhul României a primit o icoană cu Sfântul Proroc Daniel.

La întoarcerea spre București, Preafericitul Părinte Patriarh a vizitat Biserica Sfântul Dimitrie din Parohia Copăceni Mănăstire.

FOTO: ZIARUL LUMINA

Comentarii Facebook


Știri recente