Ortodoxia nu este numai adevărată, ci este şi frumoasă, a spus Preafericirea Sa credincioşilor prezenţi astăzi în Catedrala Patriarhală.
Patriarhul nostru a evidenţiat că duminica în care ne aflăm, a Ortodoxiei, nu este numai duminica adevăratei credinţe, ci şi a frumuseţii netrecătoare a slavei Preasfintei Treimi, a Maicii Domnului şi a tuturor sfinţilor din Împărăţia Cerurilor.
Este duminica slavei Împărăţiei lui Dumnezeu, duminica bucuriei îngerilor şi sfinţilor a subliniat Preafericirea Sa.
Numind icoanele ferestre deschise spre Împărăţia iubirii veşnice a lui Dumnezeu şi a slavei Preasfintei Treimi, Părintele Patriarh a explicat că procesiunile din această zi se desfăşoară cu multă bucurie, fiind o mărturisire a credinţei.
Când mărturisim dreapta credinţă ni se deschid Cerurile şi pregustăm bucurie din bucuria Împărăţiei lui Dumnezeu, lumină din lumina cea netrecătoare, fericire din fericirea veşnică a Împărăţiei Cerurilor. Aceasta este Ortodoxia, a spus Preafericirea Sa.
Cuvântul a fost rostit astăzi, 5 martie 2017, în timpul Sfintei Liturghii oficiată pe Colina Bucuriei. Alături de Întâistătătorul Bisericii noastre au slujit: Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar Patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Făcând referire la sărbătoarea de astăzi, Patriarhul Daniel a subliniat că în această zi noi prăznuim biruinţa Bisericii asupra tuturor ereziilor şi mai ales cinstirea sfintelor icoane.
O mare parte a omiliei sale a fost dedicată icoanelor şi însemnătăţii acestora pentru viaţa credincioşilor. Preafericirea Sa a explicat că reprezentările iconografice nu sunt o simplă podoabă estetică de înfrumuseţare, un decor. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a insistat asupra faptului că icoanele sunt o necesitate, un mod liturgic de a mărturisi Adevărul, o formă de mărturisire a dreptei credinţe.
Icoana, a spus Patriarhul nostru, este mărturisirea adevărului Întrupării, morţii, Învierii Lui Hristos şi proclamarea slavei Lui veşnice pe care o împărtăşeşte apoi celor care cred în El.
Icoanele sunt o formă liturgică de mărturisire permanentă a adevărului că Fiul lui Dumnezeu Cel Nevăzut S-a făcut văzut; Cel Veşnic S-a făcut om muritor pentru ca trecând prin moarte şi Înviere să ne dăruiască nouă viaţa veşnică. Prin icoană mărturisim adevărul întrupării sau al înomenirii Fiului Veşnic al Lui Dumnezeu pentru ca pe oameni să îi îndumneziască prin har.
Icoanele au şi un rol pedagogic. Acestea ne îndrumă către Împărăţia lui Dumnezeu, scopul ultim al vieţii noastre.
Icoanele ne arată slava Împărăţiei Cerurilor ca fiind ţinta noastră ultimă, a continuat Patriarhul României şi a explicat că omul nu este făcut pentru mormânt, ci pentru viaţă veşnică cerească în Împărăţia lui Dumnezeu spre care trebuie să se îndrepte.
În icoane vedem Cerul unit cu pământul. În icoană nu este pictat doar chipul trupului omului, ci şi slava din Împărăţia Cerurilor, fie prin fondul auriu al icoanei, fie prin nimbul de lumină care înconjoară chipul sfinţilor. Astfel, nu este suficient să spunem că icoana este o fereastră către cer, trebuie să subliniem că icoana este fereastră către Împărăţia Cerurilor, o icoană spre slava neapusă, necreată, veşnică a Împărăţiei lui Dumnezeu.
Duminica Ortodoxiei reprezintă un moment aniversar pentru Patriarhul Bisericii noastre. Acum 27 ani, în data de 4 martie 1990, Preafericirea Sa a primit hirotonia ca arhiereu în Catedrala din Timişoara. La aproape trei decenii de la acel eveniment, Patriarhul Daniel a marcat momentul prin rugăciune, oficiind Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală.