„Ortodoxia este mărturisirea iubirii lui Dumnezeu, care a devenit Om pentru ca pe noi oamenii să ne îndumnezeiască”, sunt cuvintele de învățătură ale Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresate credincioșilor în Duminica Ortodoxiei.
Patriarhul României a oficiat Sfânta Liturghie, în Duminica întâi din Postul Sfintelor Paşti, numită şi a Ortodoxiei, 20 martie 2016, în Catedrala Patriarhală din Bucureşti, împreună cu Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal şi cu Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.
În această zi, în toate locașurile de cult din Patriarhia Română, a fost citită Pericopa Evanghelică de la Sfântul Evanghelist Ioan, capitolul 1, versetele de la 43 la 51 (vezi mai jos). Tema Evangheliei de astăzi este consacrată biruinței dreptei credințe asupra celor care nu cinsteau icoanele și asupra tuturor ereziilor.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat în cuvântul de învăţătură rostit că icoana nu este o simplă podoabă estetică în Biserică, ci este expresia dreptei credințe.
„Icoana este mărturisirea credinței că Dumnezeu Cel Nevăzut S-a făcut văzut, că Dumnezeu Cel Necuprins S-a făcut cuprins pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire. Icoana nu este o simplă podoabă estetică în Biserică, ci este expresia dreptei sau adevăratei credințe. Cine nu crede în Întruparea lui Hristos nu acceptă icoana. Religiile care nu acceptă că Dumnezeu S-a făcut Om din iubire pentru oameni resping orice reprezentare materială a lui Dumnezeu. Dar noi, pentru că am învățat de la apostoli că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu și ei L-au văzut, L-au atins cu mâinile lor și au mărturisit Dumnezeirea Lui, memoria Bisericii este și o memorie vizuală. Ceea ce am auzit, zice Sfântul Ioan Evanghelistul, ceea ce am văzut cu ochii noștri și am atins cu mâinile noastre, aceea vă vestim despre Cuvântul Vieții, despre Iisus Hristos. Deci, vedem aici că icoana, ca reprezentare a lui Dumnezeu Care S-a făcut Om, este mărturisirea dreptei credințe”, a mărturisit Preafericirea Sa.
Preafericitul Părinte Daniel a subliniat că Duminica Ortodoxiei se află în Postul Sfintelor Paști ca să ne arate că dreapta credință înseamnă și dreapta viețuire: „În această duminică, a Ortodoxiei, când ieșim cu sfintele icoane în procesiune, se manifestă două lumini nedespărțite pe care ni le arată sfinții și pe care ne cheamă să le mărturisim: dreapta credință și dreapta viețuire. Adică, să mărturisim credința lucrătoare prin iubire, după cum spune Sfântul Apostol Pavel. De aceea, același Sfânt Apostol spune: «Căutați pacea cu toții și sfințenia, fără de care nimeni nu va vedea pe Dumnezeu». Nimeni nu poate vedea pe Dumnezeu dacă nu caută sfințenia, iar primul pas în dobândirea sfințeniei este mărturisirea dreptei credințe. Astăzi, noi, ortodocșii, serbăm ziua dreptei credințe, iar dreapta credință este deodată frumusețe și bucurie, viață și comuniune, spre slava lui Dumnezeu și a noastră mântuire”.
Părintele Patriarh a mai spus că Ortodoxia este legătura noastră vie cu Hristos, cu Biserica lui Hristos.
În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Arhim. Paisie Teodorescu, Vicar patriarhal, a citit Pastorala Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei, adresată clerului şi credincioşilor. În continuare, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele Ioan Dragomir, Consilier Patriarhal.
La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul României a fost felicitat cu prilejul aniversării a 26 de ani de la hirotonia întru arhiereu, eveniment ce a avut loc în Duminica Ortodoxiei. Din partea ierarhilor membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi a preoţilor slujitori ai Catedralei Patriarhale, Preafericirea Sa a primit o icoană cu chipul Mântuitorului Iisus Hristos, precum şi buchete de flori din partea membrilor Administraţiei Arhiepiscopiei Bucureştilor şi ai Administraţiei Patriarhale, ca simbol al recunoştinţei pentru anii de slujire sfântă. Cu acestă ocazie, Preafericirea Sa a mulţumit tuturor credincioşilor care zilnic se roagă pentru sănătatea şi mântuirea Sa: „Este o bucurie când simţim cum harul lui Dumnezeu ne ajută şi este o mare bucurie când credincioşii se roagă împreună cu noi şi noi împreună cu ei, spre slava Preasfintei Treimi şi spre mântuirea noastră”.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost hirotonit episcop în Duminica Ortodoxiei, în data de 4 martie 1990, în Catedrala Mitropolitană din Timişoara de către vrednicii de pomenire Înaltpreasfinţitul Părinte Nestor, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului şi de actualul Arhiepiscop al Aradului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei.
Totodată, în Catedrala patriarhală, după Sfânta Liturghie, a fost prezentat volumul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel,Misiunea parohiei şi mănăstirii azi – Lucrarea Bisericii în societate în anul 2015, apărut la Editura Basilica. Volumul a fost prezentat de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul.
* * *
Pericopa Evanghelică la Duminica Ortodoxiei (Ev. Ioan 1, 43-51):
„În vremea aceea a vrut Iisus să meargă în Galileea şi a găsit pe Filip şi i-a zis: vino după Mine. Şi Filip era din Betsaida din oraşul lui Andrei şi al lui Petru. Filip a găsit pe Natanael şi i-a zis: am găsit pe Acela despre care a scris Moise în lege şi au scris proorocii, pe Iisus, fiul lui Iosif din Nazaret. Iar Natanael i-a zis: din Nazaret poate să fie ceva bun? Şi Filip i-a răspuns: vino şi vezi. Iisus a văzut pe Natanael venind către Dânsul şi a zis despre el: iată cu adevărat israelitean în care nu este vicleşug! Natanael L-a întrebat: de unde mă cunoşti? Iar Iisus, răspunzând, i-a zis: mai înainte ca Filip să te cheme, te-am văzut când erai sub smochin. Răspuns-a Natanael şi I-a zis: Rabi, Tu eşti Fiul lui Dumnezeu, Tu eşti împăratul lui Israel. Răspuns-a Iisus şi i-a zis: pentru că ţi-am spus că te-am văzut sub smochin, crezi? Mai mari decât acestea vei vedea. Apoi i-a zis: adevărat, adevărat vă spun că de acum veţi vedea cerul deschizându-se şi pe îngerii lui Dumnezeu suindu-se şi pogorându-se peste Fiul Omului”.