Patriarhul României, Doctor Honoris Causa al Institutului „Sfântul Serghie” din Paris

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit joi, 9 iulie 2009, titlul de Doctor Honoris Causa al Institutului de Teologie Ortodoxă „Sfântul Serghie” din Paris.

Delegația oficială a Bisericii Ortodoxe Române a fost formată din ierarhi români, majoritatea foști studenți ai Institutului „Sfântul Serghie”, însuși Părintele Patriarh Daniel menționând de mai multe ori faptul că acesta a fost unul dintre criteriile de bază pentru alegerea și desemnarea acestora ca membri ai delegației. Aceștia sunt: Înaltpreasfințitul Iosif al Mitropoliei Române a Europei Occidentale și Meridionale, cel care este și gazda pe perioada vizitei Preafericitului Daniel în Franța; Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei; Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei; Înaltpreasfințitul Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord; Preasfințitul Siluan al Italiei, Preasfințitul Timotei al Spaniei și al Portugaliei, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului.

Au fost prezenți, de asemenea, și Înaltpreasfințitul Natanael al Americii, Preasfințitul Macarie al Europei de Nord, Preasfințitul Marc Nemțeanul, Episcop-Vicar al Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale. Din partea Institutului „Sfântul Serghie” au participat: Înaltpreasfințitul Emanuel al Diocezei Patriarhiei Ecumenice în Franța; Înaltpreasfințitul Gabriel, Arhiepiscopul Bisericii de tradiție rusă din Europa Occidentală și rector al Institutului, pr. Nicolas Cernokrak, decanul Institutului, profesor de Noul Testament, și corpul profesoral al acestei instituții.

În cuvântul de Laudatio, prof. Jean-François Colosimo, profesor de Patrologie, a făcut elogiul marilor personalități române (Eugen Ionescu, Constantin Brâncuși, Mircea Eliade etc.) care au trecut prin Paris, arătând legătura de „înrudire” dintre România și Franța. De asemenea, dl. Colosimo a amintit de faptul că părintele Dumitru Stăniloae, în 1920, a scos la lumină manuscrisele Sfântului Grigorie Palama din Biblioteca Națională Franceză care aveau să revoluționeze teologia contemporană. Preafericitul Daniel a fost pus laolaltă cu aceste mari personalități, fiind numit „un intelectual de seamă și un teolog” prin prisma activității sale profesorale timp de 10 ani și a diferitelor apariții editoriale.

Preafericirea Sa este fiul spiritual al părintelui Cleopa și fiul „sistematic” al părintelui Stăniloae, ceea ce face ca în persoana lui să se unească un spiritual și un intelectual desăvârșit.

După cum a mai spus prof. Colosimo, prezența la Paris și la Institutul „Sfântul Serghie” a Preafericirii Sale, în calitate de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, o Biserica numeroasă, este dovada uniunii dintre toate Bisericile Ortodoxe. Preafericirea Sa este fondator de școli teologice, de biblioteci, de seminarii, dar cel mai important, este fondatorul unui „veritabil ansamblu mass-media” al Bisericii Ortodoxe Române, care face ca cuvântul Evangheliei să intre, prin aceste mijloace, în casele tuturor românilor, este fondator de cantine și dispensare pentru săraci, de spații socio-culturale pentru studenți etc., ceea ce face ca activitatea Sa să fie cu adevărat vastă și complexă. De aceea, Institutul „Sfântul Serghie” din Paris are onoarea de a acorda Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, titlul de Doctor Honoris Causa.

În cuvântul rostit, Patriarhul Daniel a menționat că își amintește cu drag de ultima vizită pe care a făcut-o la Institut, pe vremea când era încă student, însoțindu-l pe părintele Dumitru Stăniloae. De asemenea, Preafericirea Sa a precizat faptul că Biserica Ortodoxă Română s-a bucurat de o frumoasă colaborare cu Institutul și acest lucru este dovedit prin numărul mare de ierarhi români care au studiat aici. De asemenea, a mai spus Patriarhul României, Institutul „Sfântul Serghie” este dovada a ceea ce „putem face cu toții, împreună, și nu doar fiecare pentru Biserica sa”. „Institutul nu este foarte mare în ceea ce privește spațiul, nici bogat din punct de vedere material, dar este foarte bogat în misiune” și trebuie să se lucreze împreună pentru a găsi rezolvarea problemelor contemporane, a subliniat Patriarhul nostru.

La final, Preafericirea Sa a oferit Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Gabriel un engolpion, decanului, pr. Nicolas Cernokrak, Crucea Patriarhală, iar profesorului Jean-François Colosimo medalia omagială a Sfântului Vasile cel Mare și mai multe cărți.

Ieri, 10 iulie 2009, la Catedrală ortodoxă română cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail”, Patriarhul României și delegația însoțitoare s-au întâlnit cu membri ai Adunării Episcopilor Ortodocși din Franța.

Astăzi, 11 iulie a.c., va avea loc sfințirea bisericii Centrului mitropolitan ortodox român de la Limours (situat lângă Paris), iar mâine, 12 iulie 2009, resfințirea altarului Catedralei mitropolitane „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris și se va săvârși Sfânta Liturghie.

Amintim că, începând de joi, 9 iulie, și până pe 17 iulie 2009, Patriarhul României, însoțit de o delegație a Bisericii Ortodoxe Române, efectuează o vizită canonică în Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale cu sediul la Paris și participă la cea de-a treisprezecea Adunare Generală a Conferinței Bisericilor Europene, care va avea loc la Lyon, între 15-21 iulie 2009.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente