Patriarhul României despre „hărnicia și dărnicia unui suflet mare”: Inginerul Constantin C. Orghidan

Cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naștere și a 80 de ani de la mutarea la cele veșnice a marelui mecenat și industriaș Constantin C. Orghidan, Patriarhul României transmite un mesaj intitulat „Hărnicia și dărnicia unui suflet mare”.

Mesajul este adresat în contextul unui eveniment omagial organizat joi de Episcopia Caransebeșului.


Hărnicia și dărnicia unui suflet mare: Inginerul Constantin C. Orghidan (1874-1944)

Evenimentul de astăzi, organizat cu multă solemnitate de Episcopia Caransebeșului, în contextul împlinirii a 150 de ani de la naştere și 80 de ani de la trecerea în veșnicie a marelui mecenat și industriaș Constantin C. Orghidan, este un act de comemorare și demnitate care evocă personalitatea celui mai mare colecționar numismat român, recunoscut la nivel european, și unul dintre marii donatori ai Academiei Române.

Anul trecut, în 19 septembrie 2023, am binecuvântat și am transmis aprecierea noastră pentru inițiativa Academiei Române și Bibliotecii Academiei Române, care, în semn de respect și recunoștință față de marele colecționar și donator Constantin C. Orghidan, membru de onoare al Academiei Române, au împlinit respectarea dorinței lui testamentare, prin aducerea sicriului cu rămășițele sale pământești de la Oțelu Roșu, Caraș-Severin, și înmormântarea la Cimitirul Bellu din București, locul unde acesta a dorit să-și doarmă somnul de veci.

Constantin C. Orghidan a decedat în ziua de 29 august 1944, la proprietatea sa din localitatea Ferdinand, în Banat (azi Oțelu Roșu, jud. Caraș-Severin), unde se afla în refugiu. Din cauza războiului, dorința sa, menționată testamentar, de a fi înmormântat de Academia Română la locul de veci al familiei din Cimitirul Bellu, nu a putut fi îndeplinită.

După aproape opt decenii, Academia Română împreună cu Biblioteca Academiei Române, prin strădania plină de admirație a Domnului Prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române și Director General al Bibliotecii Academiei Române, a dus la îndeplinire dorința marelui colecționar.

Provenind dintr-o veche familie de negustori brașoveni, profund implicați în lupta pentru afirmarea națiunii române în Transilvania, Constantin C. Orghidan s-a născut în 1874, la București, unde a urmat cursurile Școlii Naționale de Poduri și Șosele, devenind unul dintre cei mai renumiți ingineri ai Căilor Ferate Române. Eforturile depuse în dezvoltarea infrastructurii de căi ferate a României au determinat decorarea sa, la 9 mai 1911, de către Regele Carol I, cu Ordinul „Coroana României” în grad de Cavaler.

Având merite în timpul Primului Război Mondial, mai ales pentru coordonarea ajutoarelor militare americane trimise în România, și lucrând apoi cu multă dăruire pentru dezvoltarea industriilor metalurgice și miniere din țara noastră, Constantin C. Orghidan a devenit, în anul 1923, director general al Uzinelor de Fier din Reșița. A primit, de asemenea, recunoștința Regelui Ferdinand I, care i-a conferit Ordinul „Steaua României” în grad de Ofițer, în anul 1922, iar un an mai târziu, în grad de Comandor.

Preocupat de istorie, filosofie și arheologie, având un simț cultivat al artei, al culturii și spiritualității, Constantin C. Orghidan a moștenit de la mama sa, Eufrosina Orghidan, dragostea față de Biserica și neamul românesc, ctitorind biserica din localitatea Anina, biserica din actualul cartier Ferdinand al orașului Oțelu Roșu, ambele în județul Caraș-Severin, precum și biserica din orașul Călan, județul Hunedoara.

Pasionat colecționar și numismat, Constantin C. Orghidan a donat Academiei Române o impresionantă colecție de monede bizantine, care este a patra ca valoare din lume și o colecție de pietre și geme care include a treia cea mai mare camee din lume, Marea Camee a României.

Graţie importantei contribuții pe care Constantin C. Orghidan a avut-o în crearea unui adevărat tezaur, Academia Română este în prezent, prin Cabinetul de Numismatică din cadrul Bibliotecii Academiei Române, deținătoarea uneia dintre cele mai spectaculoase și reprezentative colecții numismatice din lume.

Ne rugăm Domnului Iisus Hristos să răsplătească hărnicia și dărnicia marelui inginer și numismat Constantin C. Orghidan, să așeze sufletul său în ceata ctitorilor de biserici și a donatorilor mărinimoși, promotori ai credinței creștine și ai culturii românești.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române


Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene


Știri recente