Patriarhul României: „Credința celor milostivi ajută pe cel bolnav”

Numai când învățăm să ne rugăm și să lucrăm nu doar pentru noi înșine, ci și pentru sănătatea și mântuirea altora putem spune că avem o cultură sănătoasă a sufletului creștin, a spus Patriarhul României în cuvântul rostit la Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale.

Biserica Ortodoxă se află duminică, 31 iulie 2016, în Duminica a VI-a după Rusalii. În această zi, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit după Sfânta Liturghie un cuvânt la Paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

Preafericirea Sa a precizat că textul biblic citit astăzi (Matei 9, 1-8: vezi mai jos) prezintă trei mari adevăruri.

Duminica a VI-a după Rusalii are o Evanghelie care ne vorbește despre «Vindecarea slăbănogului din Capernaum» și ea ne arată în esență adevărul că de fapt credința celor milostivi ajută pe cel bolnav. Evanghelia aceasta ne arată trei adevăruri mari și anume, că Mântuitorul Iisus Hristos cunoaște nu numai boala omului suferind, ci și cauza bolii, dar și credința și pocăința celor care suferă. În al doilea rând, Mântuitorul apreciază în mod deosebit nu numai credința celui care este bolnav și-L caută pe Iisus ca să fie vindecat, ci și credința celor care îl aduc pe cel bolnav la Iisus și anume, credința celor din jurul celui bolnav. Evanghelia ne mai arată, în al treilea rând, că adesea, nu totdeauna, boala trupului este urmare a unor boli ale sufletului. Boala cea mai mare a sufletului este păcatul. De aceea, dinainte de a-l vindeca pe omul paralizat sau slăbănog de boala trupească îl vindecă de boala sufletească și anume, îi dăruiește iertarea păcatelor.

Textul biblic ne mai prezintă şi mila Mântuitorului Hristos față de cei bolnavi, a mai subliniat Patriarhul României.

El nu este indiferent, ci El compătimește, adică suferă împreună cu cei ce suferă, și dorește să aline suferința, să vindece boala și să îl ridice pe cel bolnav din boala lui, iar dacă a făcut păcate să-l ierte, să recupereze sufletul lui de sub robia păcatelor. În Evanghelia de astăzi Iisus Se numește pe Sine «Fiul Omului», dar puterea de a ierta păcatele Îl arată că este Dumnezeu. De aceea, El spune «Ca să ştiţi însă că putere are Fiul Omului pe pământ a ierta păcatele, atunci a zis slăbănogului: scoală-te, ia-ţi patul tău şi te du la casa ta. Şi, sculându-se el, şi-a luat patul şi s-a dus la casa sa» (Matei 9, 6-8).

Trebuie să-i învăţăm pe tineri să se roage pentru ei, dar şi pentru ceilalţi oameni, a mai evidenţiat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Avem în Evanghelia de astăzi o lumină mare pentru modul în care trebuie să ne purtăm față de cei bolnavi și anume, să-i pomenim în rugăciune, să-i vizităm și să-i ajutăm cu medicamente, cu hrană. Dacă nu avem niciun ban, să-i vizităm și să ne rugăm pentru sănătatea lor și să stăm alături de ei cât ne permite timpul. În acest mod arătăm iubirea noastră milostivă. De aceea, trebuie să-i învățăm pe tineri și pe copii să se roage pentru sănătatea și mântuirea părinților, fraților, profesorilor și colegilor lor, pentru bolnavi și săraci, pentru orfani și bătrâni, pentru toți oamenii neajutorați. Numai când învățăm să ne rugăm și să lucrăm nu doar pentru noi înșine, ci și pentru sănătatea și mântuirea altora putem spune că avem o cultură sănătoasă a sufletului creștin, a conchis Preafericirea Sa.

(Preluare Radio TRINITAS)

La final, Patriarhul României a vorbit şi despre Postul Adormirii Maicii Domnului care începe luni, 01 august 2016.

Lăsatul secului. Luni începe Postul Adormirii Maicii Domnului – Basilica.ro – Agenția de presă a Patriarhiei Române

Duminica viitoare, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica a VII-a după Rusalii.

***

Evanghelia Duminicii a VI-a după Rusalii
(Matei 9, 1-8)

„În vremea aceea, intrând în corabie, Iisus a trecut marea înapoi şi s-a întors în oraşul Său. Şi iată că I-au adus pe un slăbănog, care zăcea în pat. Şi Iisus, văzând credinţa lor, a zis slăbănogului: îndrăzneşte, fiule; ţi se iartă păcatele tale. Atunci unii dintre cărturari au zis în sinea lor: Acesta săvârşeşte blasfemie. Dar Iisus, ştiind gândurile lor, le-a zis: pentru ce cugetaţi cele rele în inimile voastre? Căci ce este mai lesne a zice: ţi se iartă păcatele tale, sau a zice: scoală-te şi umblă? Ca să ştiţi însă că putere are Fiul Omului pe pământ a ierta păcatele, atunci a zis slăbănogului: scoală-te, ia-ţi patul tău şi te du la casa ta. Şi, sculându-se el, şi-a luat patul şi s-a dus la casa sa. Iar mulţimile, văzând acestea, se minunau şi slăveau pe Dumnezeu, Care a dat o putere ca aceasta oamenilor”.

Comentarii Facebook


Știri recente