Patriarhul României a susținut o alocuțiune în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a participat astăzi, 12 aprilie, la sesiunea de lucru a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din Strasbourg.

În cadrul sesiunii de lucru cu tema Dimensiunea interreligioasă a dialogului intercultural Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a rostit o alocuțiune în plenul Adunării Parlamentare.

Mai multe informații a oferit părintele Consilier Patriarhal Sorin Șelaru, directorul Reprezentanței Patriarhiei României la instituțiile europene, prezent la evenimente.

„Începând cu ora 10:00, (n.r. – 11:00 ora României) Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la dezbaterea din cadrul plenului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pe marginea raportului Dimensiunea religioasă a dialogului intercultural. Acest raport a fost elaborat de Comisia Cultură Știință și Educație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Printre altele raportul subliniază importanța dimensiunii religioase a dialogului intercultural pentru promovarea valorilor care constituie, de fapt, soclul comun al societății democratice. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a adresat apoi plenului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei dezvoltând în intervenția sa necesitatea aprofundării dialogului, a propriei spiritualități în libertate, a educației permanente pentru dezvoltarea unei noi culturi a conviețuirii”, a precizat părintele Sorin Șelaru.

Patriarhul României a subliniat importanța dimensiunii religioase a discursului intercultural și a evidențiat rolul fundamental al dialogului la toate nivelurile pentru reconcilierea dintre comunitățile diferite religios și etnic, care trebuie să alcătuiască o identitate europeană. Preafericirea Sa a prezentat, în continuare, exemplul eparhiilor românești din diaspora, precum și demersurile Patriarhiei Române în direcția cultivării dialogului dintre cultele recunoscute la noi în țară.

În încheiere, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat cinci repere pentru dialogul interreligios și intercultural, îndemnând la cooperare și coresponsabilitate.

Alte detalii aflăm de la Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

„Așa cum s-a evocat aici religiile au cultură și cultura trebuie să aibă religiozitate. Preafericitul Părinte Patriarh a dezvoltat tema potrivit logicii dintotdeauna, în sensul că religia ajută omul să păstreze un dialog cu Dumnezeu, iar cultura îl ajută pe om ca din religiozitate să respecte creația și să poată să dialogheze cu creația, omul fiind responsabil și de creație, dar fiind și icoana lui Dumnezeu văzută pe pământ. Așa cum Europa care dorește să se regăsească în dialog are nevoie de cele trei elemente pe care le-a lansat încă în anii ’20 un om de cultură din Occident, anume legislația romană, filosofia greacă și forța etică sau morală a creștinismului. Pe baza acestor date de la Dumnezeu și de la buna noastră cooperare Biserica Ortodoxă Română dintotdeauna, în interiorul ei, a cultivat nu numai raportul bun dintre credință și cultură, ci a creat cultură și în interiorul culturii a creat dialogul care funcționează în interiorul Bisericii Ortodoxe Române, o Biserică nu a toleranței, ci o Biserică a dialogului cu celelalte credințe și etnii. De aceea, este și un exemplu excelent în România, acela al creării unui consiliu consultativ al reprezentanțelor cultelor recunoscute de statul român. Ne-am bucurat aici nu numai de o bună primire, dar observăm că în aceeași direcție vor să meargă majoritatea țărilor europene”, a spus Înaltpreasfinția Sa, după cum ne informează TRINITAS TV.

Întâistătătorul Bisericii noastre și delegația însoțitoare vor reveni la București în cursul zilei de mâine.

Comentarii Facebook


Știri recente