Patriarhul României a resfințit Biserica Parohiei Mierlari. Preotul paroh a primit Crucea Patriarhală

Patriarhul României a resfințit Biserica Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din satul Mierlari, comuna Jilava, în ziua de duminică, 23 octombrie.

Evenimentul a început cu Sfânta Liturghie oficiată de Episcopul vicar Varlaam Ploieşteanul, la finalul căreia Patriarhul Daniel a vorbit despre misiunea recunoştinţei pe care Mântuitorul Hristos i-a încredinţat-o omului demonizat pe care l-a vindecat.

Despre biserica resfinţită, care este situată în satul Mierlari, comuna Jilava, Preafericirea Sa a afirmat că „a fost foarte frumos împodobită, între anii 2012-2015 şi 2016-2022, prin consolidare, restaurare, dotare, îmfrumuseţare prin pictură nouă a bisericii şi a catapetesmei”.

„Pictura aceasta foarte frumoasă, este una isihastă în care vedem foarte clar la aureola sfinţilor lumina cea neînserată, lumina slavei Împărăţiei Cerurilor”.

© Basilica.ro / Mircea Florescu

Patriarhul și-a exprimat recunoștința, după slujba de resfinţire, prin mai multe distincţii acordate celor care au contribuit la încheierea lucrărilor executate asupra lăcaşului de cult.

„Îl felicităm pe părintele paroh şi pe toţi cei care au contribuit la această lucrare sfântă şi mare. De aceea, ne rugăm lui Dumnezeu să binecuvinteze această parohie, să-i binecuvinteze pe toţi locuitorii ei, autorităţile locale care au ajutat şi autorităţile centrale care au sprijinit financiar”.

„Crucea Patriarhală”, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române, a fost acordată Părintelui Dumitru Ştefănescu, consilier eparhial la Sectorul Administrativ-bisericesc şi preot paroh la Parohia Mierlari.

© Basilica.ro / Mircea Florescu

Patriarhul României a amintit că în ziua sfinţirii sau resfinţirii unei biserici toţi credincioşii pot trece prin Sfântul Altar.

„La sfârşitul slujbei de sfinţire, în ziua de sfinţire sau resfinţire a unei biserici toţi credincioşii ortodocşi, bărbaţi şi femei, pot intra pe uşa din stânga, dinspre miazănoapte, în sfântul altar şi sărută Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă şi cer lui Dumnezeu să le înfrumuseţeze viaţa aşa cum a fost îmfrumuseţată şi resfinţită această biserică”.

„Fiecare poate lăsa o contribuţie pentru următoarele lucrări ale acestei biserici, pentru întreţinerea ei. Desigur, fiecare să se roage şi pentru cei dragi de acasă, pentru cei care nu au putut participa la această slujbă de sfinţire”.

„Oricât de frumoasă ar fi biserica, ea devine şi mai frumoasă atunci când este plină de credincioşi care se roagă în ea”.

„Ne rugăm Bunului Dumnezeu să dăruiască tuturor celor care s-au ostenit bucuria aceasta pe care o dă Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El”.

© Basilica.ro / Mircea Florescu

Patriarhul Daniel a oferit pentru biserica nou resfinţită o cruce de binecuvântare, tămâie şi mai multe volume apărute la editurile Patriarhiei Române.

Credincioşii au primit din partea Preafericirii Sale iconiţe cu Adormirea Maicii Domnului, hramul bisericii parohiale.

Mai multe imagini de la eveniment în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica 

Comentarii Facebook


Știri recente