Patriarhul României a adus cinstire icoanei Iordăniţa. Maica Domnului şi Sf. Ioan Iacob ne cheamă să salvăm schitul românesc de la Iordan

Patriarch Daniel Jordan Icon of the Mother of God

Patriarhul României s-a rugat astăzi în faţa icoanei Maicii Domnului Iordăniţa.

Icoana salvată de la Schitul românesc din Valea Iordanului a fost adusă la Reşedinţa Patriarhală de părintele arhim. Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române în Ţara Sfântă şi superiorul Aşezămintelor româneşti de la Ierusalim, Iordan și Ierihon.

Părintele Teofil a venit la Patriarhul Daniel pentru a-i mulţumi pentru grija părintească şi pentru a primi binecuvântarea patriarhală înainte de întoarcerea în Ţara Sfântă.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Preafericirea Sa a făcut referire la schitul românesc de pe Valea Iordanului, locaş de cult în care a slujit şi Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ.

În urma conflictului armat din anul 1967, aşezământul a fost avariat grav devenind nelocuibil, iar începând cu anul 1970 accesul persoanelor în zonă a fost interzis, terenul fiind minat de autorităţile israeliene.

Patriarhul Daniel a evidenţiat necesitatea restaurării schitului şi aşezării icoanei în lăcaşul de cult în care Sfântul Ioan Iacob îi aducea cinstire şi se ruga fierbinte.

Maica Domnului vorbeşte, prin prezenţa ei în România, despre necesitatea revenirii în Biserica în care timp de cinci ani a slujit Sfântul Ioan Iacob Românul, a spus Patriarhul României şi a explicat că aceasta este o datorie deosebită pe care trebuie să o îndeplinim.

Este o lucrare a Maicii Domnului şi a Sfântului Ioan Iacob prin care ei ne cheamă să revenim la biserica respectivă, să o scoatem din părăsire, din uitare şi din rănile pe care războiul le-a produs în corpul acestei frumoase biserici româneşti de pe Valea Iordanului.

După ce a prezentat periplul icoanei în Capitală, părintele Teofil Anăstăsoaie a mulţumit Preafericirii Sale pentru binecuvântarea şi sprijinul acordat proiectului de deminare a Văii Iordanului.

Sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu să auzim din nou toaca şi clopotul pe malul Iordanului la biserica românească unde s-a rugat Sfântul Ioan Iacob. În semn de mulţumire, vă rugăm să primiţi o copie, în miniatură, a Icoanei Maicii Domnului Iordăniţa pe care să o păstraţi în Reşedinţa Patriarhală şi să ne pomeniţi în continuare pentru a duce la bun sfârşit acest proiect.

Terenul de 10.000 metri de pe Valea Iordanului a fost achiziţionat în anul 1933 de Patriarhia Română.

Campanie de deminare a „Văii Mănăstirilor” – Iordan. Contribuie la refacerea schitului unde a slujit şi Sf. Ioan Iacob! – Basilica.ro

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente