Patriarhul: Prin Sfânta Lumină am păstrat comuniunea cu Bisericile surori și cu toți credincioșii noștri

„Anul acesta Lumina Sfântă a fost primită într-o atmosferă de tristețe pentru toată lumea”, a semnalat Patriarhul Daniel sâmbătă seara, 18 aprilie 2020.

„Biserica Sfântului Mormânt era aproape goală”, a amintit Preafericirea Sa la întâmpinarea Luminii Sfinte în Catedrala Patriarhală.

„Cu toate acestea însă, faptul că Lumina Sfântă a venit și anul acesta la Ierusalim și în toate țările ortodoxe care au trimis delegații spre a o primi în dar de la Hristos, aduce bucurie. Și pe lângă binecuvântare, ne aduce și o mare consolare, o mângâiere”.

Preafericitul Părinte Patriarh a mai spus că primirea luminii este o dovadă că „Hristos suferă cu cei care suferă și Se bucură cu toți cei care se bucură”.

„Hristos, Care ne-a trimis lumina Învierii Sale, dorește să intre în casa sufletului nostru, în familia noastră, în toată viața noastră. Să lumineze incertitudinea, să risipească teama, să ne ajute să ne vindecăm sufletește și trupește”.

„Prin Sfânta Lumină, am fost și anul acesta în comuniune”, a subliniat Patriarhul.

„Dincolo de toate opreliștile care există din cauza pandemiei, prin această Sfântă Lumină am păstrat comuniunea cu Hristos și cu toate Bisericile Ortodoxe și cu toți credincioșii noștri, care deși nu pot participa fizic în noaptea de Înviere la slujbă, totuși, prin faptul că primesc în casele lor această Lumină Sfântă, ‹se luminează cu prăznuirea›, cum ne îndeamnă cântările de Sfintele Paști, și ‹unii pre alții ne îmbrățișăm› duhovnicește, sufletește, de la distanță prin aceeași credință pe care o mărturisim și aceeași iubire pe care o arătăm lui Hristos și Bisericii Sale”.

©Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Părintele Patriarh s-a rugat apoi Mântuitorului Iisus Hristos „pentru toți cei care se află în spitale sau la casele lor, suferinzi, singuri sau triști, în carantină sau în izolare să le aducă lumina iubirii Sale în sufletele lor”.

La final, Patriarhul a mulțumit PS Timotei Prahoveanul și celor care l-au însoțit în Ierusalim pentru a aduce Sfânta Lumină.

©Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Minunea primirii Sfintei Lumini la Biserica Sfântului Mormânt a avut loc în jurul orei 13:50. A fost o ceremonie restrânsă oficiată de Patriarhul ortodox grec al Ierusalimului, Preafericitul Părinte Teofi al III-lea.

Tot în condiții excepționale impuse de pandemie, Lumina Sfântă a fost distribuită către delegații Bisericilor Ortodoxe. Aceștia nu au coborât din aeronave, ci au așteptat să primească Lumina adusă de la Mormânt prin intermediari într-un convoi special însoțit de poliție și armată.

Jurnal TRINITAS – Ceremonia de primire a Sfintei Lumini (Transmisiune directă de la Aeroportul Internațional Henri Coandă)

Publicată de TRINITAS TV pe Sâmbătă, 18 aprilie 2020

Vezi și galeria foto cu imagini de la sosirea Sfintei Lumini pe Aeroportul Otopeni.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Comentarii Facebook


Știri recente