Patriarhul Porfirie la întronizare: „Misiunea Bisericii este de a zidi pacea”

Mitropolitul Porfirie Perić a devenit oficial al 46-lea Patriarh al Tronului Sfântului Sava, după ceremonia sa de întronizare ca Arhiepiscop de Pec, Mitropolit de Belgrad și Karlovic și Patriarh al Serbiei.

Sute de persoane s-au adunat vineri la catedrala Sf. Arhanghel Mihail din Belgrad pentru a participa la întronizarea Preafericitului Părinte Porfirie, noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe, la o zi după alegerea sa în această demnitate.

Patriarhul Porfirie a primit cârja și camilafca albă ca simbol al slujirii sale patriarhale.

„Mărturisesc că nu am nimic cu ce să mă laud decât numai cu slăbiciunea mea”, a spus Patriarhul Porfirie după ce a elogiat „înțelepciunea Patriarhului Gherman, Patriarhului Pavle și Patriarhului Irineu”.

Patriarhul Porfirie al Serbiei la întronizarea sa în catedrala din Belgrad. Sursa: spc.rs

„Acest lucru nu mă umple de descurajare, ci cu liniște și speranță” că rugăciunile tuturor și ale duhovnicului său, Episcopul Irinej de Backa, vor fi de folos.

„Vreau ca Biserica noastră Ortodoxă Sârbă să își trăiască viața în mod cel mai deplin, ca fiecare creștin ortodox să trăiască adevărata libertate, libertatea în Iisus Hristos”.

”Misiunea Bisericii este de a zidi pacea

Patriarhul Serbiei a subliniat că „misiunea Bisericii este să zidească pacea. Dacă avem pacea lui Dumnezeu în noi, vom fi reconciliați cu semenii noștri și vom fi împăcați cu noi înșine”.

Preafericitul Părinte Porfirie a declarat că programul misiunii sale patriarhale „nu va conține elemente de înstrăinare modernă și implicare parțială în politică”.

În prima sa cuvântare ca Patriarh, a menționat Kosovo și Metohija: „În rugăciunile mele, sârbii din regiunile afectate Kosovo și Metohija vor fi pe primul loc. Kosovo este pentru noi un legământ, iar acest legământ este legat de Noul Testament, baza căruia este sfințenia”.

El a reamintit că „în iulie 2014, am spus în Zagreb și repet că voi lucra la conectarea oamenilor, la construirea unor punți de legătură, la stabilirea unui dialog cu toți. Și prin dialog mi-am făcut prieteni și sunt convins că atât Biserica Sârbă cât și poporul sârb i-a dobândit”.

Foro credit: Patriarhia Serbiei

Comentarii Facebook


Știri recente