Patriarhul Pavle al Serbiei va fi înmormântat mâine

Comitetul de organizare a funeraliilor patriarhului Serbiei a anunțat că mâine Sfânta Liturghie va începe la ora 7:30 (CET), la Catedrala patriarhală, informează cotidianul „Ziarul Lumina”. Două ore mai târziu, sicriul cu trupul neînsuflețit va fi dus la Biserica „Sf. Sava”, unde, de la ora 11:00, se va oficia slujba înmormântării. Înmormântarea se va face, la dorința sa, în curtea Mănăstirii „Sfântul Arhanghel Mihail” din Rakovica (suburbie a Belgradului).

Atribuțiile Preafericirii Sale au fost preluate de către locțiitorul de patriarh, Mitropolitul Amfilohie de Muntenegru.

Arhiepiscop de Peci, Mitropolit al Belgradului și Karlovaci, Patriarhul Pavle al Bisericii Ortodoxe Sârbe, în vârstă de 95 de ani, a trecut la Domnul duminică, în Spitalul Militar Universitar din Belgrad, după ce s-a împărtășit, a anunțat glassrbije.org.

Trupul său a fost dus în Catedrala patriarhală din Belgrad, de un cortegiu funerar din care au făcut parte Mitropolitul Amfilohie de Muntenegru, președintele Serbiei, Boris Tadic, și secretarul de stat pentru Culte, Dragan Curovic. Zeci de mii de oameni au trecut pe la catafalcul patriarhului pentru un ultim omagiu.

Partide politice, organizații și personalități au trimis condoleanțe Sfântului Sinod al Bisericii Serbiei pentru „imensa pierdere”. În scrisori se spune că „Patriarhul Pavle a arătat cum trebuie să gândească și să acționeze cineva în cele mai dificile momente precum acelea depășite de poporul sârb. Era singurul om în jurul căruia sârbii erau uniți. Cuvintele sale erau un balsam prețios și un izvor de adevăr și mângâiere, moartea sa fiind o pierdere pentru toți cei care respectă valorile umane și creștine”. Parlamentul Serbiei a ținut, înaintea ședinței de luni, un minut de reculegere în memoria Întâistătătorului Bisericii naționale.

După dorința patriarhului, oamenii au fost rugați să nu aducă coroane de flori, ci doar să aprindă lumânări și, în schimb, după posibilitățile lor, să dea acei bani necesari finalizării Bisericii „Sfântul Sava” din Belgrad. În Rakovica pregătirile sunt în plină desfășurare. Grădina este curățată, totul este înfrumusețat de către maicile de aici și de localnici. Sicriul cu trupul neînsuflețit al Patriarhului Pavle va fi îngropat lângă cel al patriarhului Dimitrie, trecut la Domnul în 1930. Decizia Patriarhului Pavle de a fi îngropat aici nu a fost o surpriză pentru maicile de la Rakovica și nici pentru localnici. Cu toate acestea, decizia sa nu și-a argumentat-o public. În altă ordine de idei, este aproape sigur că la funeralii va participa și Sanctitatea Sa, Bartolomeu I, Patriarhul Constantinopolului, după cum a declarat PS Irineu, episcop de Backa, membru în comitetul de organizare a evenimentului de mâine. Sunt așteptați și reprezentanți ai celorlalte Biserici surori, dar și din partea comunităților islamice și evreiești.

Grav bolnav și internat din noiembrie 2007, Patriarhul Pavle ceruse Sinodului, în luna octombrie a anului trecut, să îi aprobe retragerea din funcția pe care o deține, dar Sinodul a decis că va fi Patriarh pe viață. Patriarhul Pavle al Serbiei s-a născut pe 11 septembrie 1914, în satul Kucianti, din Croația. A făcut Seminarul Teologic la Sarajevo și apoi a urmat cursurile Institutului Teologic Ortodox din Belgrad.

A îmbrăcat haina monahală și în 1948 a fost hirotonit ierodiacon. În 1957 a devenit arhimandrit, iar în același an a fost ales episcop de Raska-Prizren. A fost ales ca al 44-lea patriarh al Serbiei pe 1 decembrie 1990, urmând patriarhului Gherman, retras pe motiv de boală.

Comentarii Facebook


Știri recente