Patriarhul: La capătul puterilor, femeia bolnavă L-a întâlnit pe Iisus Care a vindecat-o

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit duminică despre cele două „registre de suferinţă” consemnate în paginile Evangheliei din Duminica a 24-a după Rusalii: vindecarea femeii bolnave de scurgere de sânge și învierea fiicei lui Iair. 

Femeia bolnavă 

Pe femeia bolnavă, Patriarhul Daniel a numit-o dascăl al smereniei şi credinţei puternice, dar şi o pildă în ceea ce priveşte darul sănătăţii.

„Ea nu a căzut în deznădejde. Odată ce a pierdut sănătatea, a căutat s-o recupereze. S-a zbătut ani de-a rândul. Aici vedem stăruinţa omului bolnav în a-şi recăpăta sănătatea, pentru că sănătatea este un dar de la Dumnezeu, dar în acelaşi timp acest dar trebuie păstrat şi cultivat”.

„Iar când a ajuns la capătul averii şi puterilor ei fizice, L-a întâlnit pe Iisus Hristos, doctorul sufletelor şi al trupurilor”.

„Şi pentru că a avut smerenie multă şi credinţă, Hristos Domnul S-a milostivit de ea şi a vindecat-o”, a subliniat Părintele Patriarh în cuvântul rostit în Paraclisul istoric „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

Iair

Despre Iair, „părintele copleşit de durere”, Patriarhul spune că acesta este un învăţător pentru toţi oamenii.

„Iair arată dragostea lui desăvârşită de tată care suferă pentru copilul bolnav şi care caută cu toată forţa, stăruinţa, smerenia şi credinţa să obţină de la Iisus vindecarea fiicei lui”.

„Femeia bolnavă, alături de Iair, reprezintă profetic pe toţi oamenii credinţei, pe toţi fiii şi fiicele Bisericii care trec prin necazuri, prin suferinţe, prin boală, dar au credinţă puternică bazată pe smerenie şi pe speranţa că Hristos Domnul este doctorul trupurilor şi al sufletelor noastre”, a afirmat Patriarhul României.

Evanghelia Duminicii a 24-a după Rusalii

Potrivit Preafericirii Sale, evanghelia citită duminică la Sfânta Liturghie este una a smereniei şi a speranţei.

„Ea ne arată că Mântuitorul Iisus Hristos simte suferinţa fiecărui om bolnav sau întristat şi arată iubirea Sa milostivă vindecătoare, dătătoare de sănătate şi de viaţă; ne arată că credinţa şi smerenia aduc tămăduirea de boală şi tămăduirea din morţi”.

„Evanghelia ne îndeamnă să căutăm sănătatea atunci când nu o mai avem ca dar al lui Dumnezeu, să stăruim în căutarea sănătăţii, să avem credinţă în puterea vindecătoare a lui Dumnezeu”.

„Chiar dacă boala trupească nu se vindecă, iubirea milostivă a lui Dumnezeu dăruieşte vindecare sufletului prin unirea sufletului smerit cu Dumnezeu, cel preaslăvit. Şi aşa cel care nu dobândeşte vindecarea trupului, totuşi, prin credinţă dobândeşte vindecarea sufletului, adică mântuirea şi viaţa veşnică”, a spus Patriarhul Daniel.

Foto credit: Ziarul Lumina

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente