Patriarhul Kirill își cinstește astăzi ocrotitorul spiritual

Preafericitul Părinte Kirill, Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, își serbează astăzi onomastica, în ziua sărbătorii Sfinților Chiril și Metodie, potrivit calendarului iulian neîndreptat.

Patriarhul Moscovei, cu numele laic Vladimir Mihailovici Gundiaev, s-a născut în data de 20 noiembrie 1946, în Leningrad, fosta Uniune Sovietică.

A îmbrăcat rasa monahală în 3 aprilie 1969. În acelaşi an a fost hirotonit ierodiacon, apoi ieromonah. A absolvit Academia Teologică din Leningrad în 1970 fiind profesor de teologie dogmatică şi ajutor al inspectorului academiei, iar mai apoi rector al Academiei şi Seminarului din Leningrad.

În 12 septembrie 1971 a fost hirotesit arhimandrit. A devenit membru al Comitetului Central şi al Comitetului executiv al Consiliului Mondial al Bisericilor în decembrie 1975.

În anul 1976 Arhimandritul Kirill a fost hirotonit Episcop de Vyborg. Începând cu 1978 a devenit conducătorul parohiilor patriarhului din Finlanda – denumirea structurii Bisericii Ortodoxe Ruse din Finlanda.

A fost ales Arhiepiscop de Smolensk şi Vyazma în 1984. În 1991 a fost ridicat la rangul de mitropolit al Arhiepiscopiei de Smolensk şi Kaliningrad, conform noii titulaturi a eparhiei.

A doua zi după moartea Patriarhului Alexei al II-lea, 6 decembrie 2008, Sfântul Sinod îl alege Locum tenens al tronului patriarhal.

În 27 ianuarie 2009, Mitropolitul Kirill a fost ales Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii, fiind întronizat duminică, 1 februarie 2009.

Comentarii Facebook


Știri recente