Patriarhul Kiril a ajuns în Sfântul Munte

Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, efectuează în perioada 27 – 29 mai 2016 un pelerinaj în Sfântul Munte Athos. Pelerinajul are loc în contextul aniversării a 1000 de ani a monahismului rus athonit.

05

Ajuns în capitală Sfântului Munte – Karyes, Patriarhul Moscovei a fost întâmpinat de protepistatul Muntelui Athos, Pavel Lavriotul. Preafericirea Sa a fost condus la Mănăstirea Protaton unde s-a închinat icoanei Maicii Domnului „Axion estin” (Vrednică ești). Acolo a fost oficiată o Slujbă de Te Deum.

„În perioada secolelor trecute Sfântul Munte a sprijinit duhovnicește monahismul rus, transmiţându-i comoara experienței sale”, a subliniat în cuvântul său Preafericitul Părinte Kiril.

De asemenea, Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii s-a întâlnit cu Chinotita Sfântului Munte (organismul suprem administrativ, legislativ, executiv şi judecătoresc din Sfântul Munte Athos). Întâlnirea a avut loc în Sala Tronului a Sfintei Chinotite, informează romfea.gr. În cadrul evenimentului Preafericirea Sa a transmis un mesaj de salut şi au avut loc schimb de daruri.

Pelerinajul Patriarhului Kiril se va încheia duminică, 29 mai, când va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea rusească Sfântul Pantelimon.

Cu prilejul aniversării a 1000 de ani a monahismului rus athonit, în Federaţia Rusă şi în Muntele Athos sunt organizate, în această perioadă, mai multe manifestări culturale şi religioase (expoziţii foto, concerte de muzică religioasă etc).

04

***

Chinotita este organismul suprem administrativ, legislativ, executiv şi judecătoresc din Sfântul Munte Athos. Chinotita este alcătuită din douăzeci de delegaţi ale celor 20 de Mănăstiri athonite. Organul executiv al Chinotitei este Sfânta Epistasie – formată din patru membri ai Sfintei Chinotite – şi este condusă de primul-epistat sau protepistatul Sfântului Munte. Chinotita îşi are sediul Kareia – capitala Sfântului Munte, într-o clădire din imediata apropiere a bisericii Protaton.

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente