Patriarhul Justinian evocat în conferința preoțească de la Mănăstirea Bârsana

Conferința de toamnă a preoţilor din protopopiatele Sighet şi Vişeu a avut loc luni la Mănăstirea Bârsana, sub președinția Preasfințitului Părinte Iustin. Tema întâlnirii a fost dedicată Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.

În debutul evenimentului din 9 octombrie 2017, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a oficiat Sfânta Liturghie și o slujbă de Te Deum, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Conferinţa preoţească de toamnă a fost prima manifestare cultural-religioasă care s-a desfăşurat în Centrul Cultural Monahal „Episcopul Gavril de Bârsana” al Mănăstirii, sfințit anul acesta, cu prilejul hramului.

Manifestarea a fost dedicată Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

Prelegerea intitulată „Rolul Patriarhului Justinian Marina de apărător al Ortodoxiei în timpul regimului comunist”, a fost susţinută de Pr. Dr. Vasile Augustin, vicar administrativ al Eparhiei, care a vorbit despre viaţa şi personalitatea marelui patriarh.

Sfinția sa a amintit un eveniment notabil din viața Patriarhului Justinian, care a refuzat un automobil de la regina Angliei, cerând în schimb hârtie pentru a tipări Biblia Sinodală.

Este de notorietate tipărirea Bibliei Sinodale, prin ajutorul nesperat pe care l-a primit de la regina Angliei. Invitat într-o vizită oficială de Arhiepiscopia de Canterbury, a fost primit şi de regina Elisabeta, care i-a oferit în dar o limuzină Rolls Royce de ultimă generaţie. Patriarhul a refuzat-o politicos, cerând în schimb hârtie pentru tipărirea Bibliei. Aşa s-au tipărit Bibliile din timpul păstoririi Patriarhului Justinian, care au fost puse la îndemâna fiecărui preot, a fiecărui monah şi a fiecărui teolog, a spus părintele Vasile Augustin.

În cadrul conferinței, PS Iustin a evocat momentul din copilărie în care l-a întâlnit pe Patriarhul Justinian, la sfințirea bisericii din Rozavlea, satul său natal.

De asemenea, a fost amintit și singurul pătimitor cleric în temniţele regimului comunist din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, aflat încă în viaţă: Arhim. Gavriil Burzo, slujitor al Mănăstirii „Sfânta Treime” Breaza, Protopopiatul Lăpuş.

Foto credit: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Comentarii Facebook


Știri recente