Patriarhul Iustin Moisescu a fost pomenit la Patriarhie

Vrednicul de pomenire Patriarhul Iustin Moisescu a fost comemorat, astăzi, 31 iulie 2014, în Catedrala Patriarhală, la 28 de ani de la trecerea la Domnul.

Slujba parastasului a fost oficiată de Preasfințitul Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.

La final, Preasfinția sa a evocat personalitatea celui de-al IV-lea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române: „Moștenirea sa pentru Biserica Ortodoxă Română ca scriitor, dar și ca salvator al mănăstirilor din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, dar și al multor monumente din Arhiepiscopia Bucureștilor este una însemnată. A fost un ierarh vrednic, un ierarh care a iubit și a încurajat cultura teologică și formarea tinerelor generații de preoți. A tratat cu dragoste, înțelegere și cu mult simț pedagogic toate problemele care s-au ivit. De aceea, memoria sa este o memorie luminoasă și iată ne-au rugat în această zi ca Dumnezeu să-i dăruiască dezlegare și iertare de cele ce va fi greșit în viața aceasta ca om, de cele ce va fi dorit să le îndeplinească, dar vremurile potrivnice îi vor fi fost stat împotrivă și nu a putut să le îndeplinească”, a spus Preasfinția Sa.

Patriarhul Iustin Moisescu s-a născut la 5 martie 1910 la Cândești, în Argeș. A urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Câmpulung Muscel, iar după absolvire a fost trimis la studii de patriarhul Miron al României în Grecia, la Universitatea din Atena, precum și la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Strasbourg, Franța.

La 12 iunie 1977, patriarhul Iustin a fost ales arhiepiscop al Bucureștilor, mitropolit al Ungrovlahiei și patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, urmând în scaun vrednicului de pomenire patriarh Iustinian.

Patriarhul Iustin a trecut la Domnul la 31 iulie 1986 și a fost înmormântat în Catedrala patriarhală, alături de patriarhii Miron și Nicodim ai României.

Comentarii Facebook


Știri recente