Patriarhul Iustin Moisescu a fost evidențiat la Arad ca promotor al dialogului ecumenic

Mai mulți profesori de teologie s-au reunit luni la Arad cu scopul de a evidenția activitatea Patriarhului Iustin Moisescu de promotor al dialogului ecumenic.

Simpozionul organizat luni, 3 iunie 2019, la Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad a fost prezidat de Arhiepiscopul Timotei.

Au conferențiat: Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, cadru didactic la Facultatea de Teologie din Craiova, Pr. Viorel Ioniță și Pr. Ștefan Buchiu de la Facultatea de Teologie din București, Pr. Valer Bel, Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca și Pr. Ioan Tulcan de la Facultatea de Teologie din Arad.

Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a deschis seria de prelegeri. Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Aradului a evidențiat calitatea de ctitor de biserici a Patriarhului Iustin Marina, „în contextul în care regimul comunist limitase învățământul teologic la două facultăți, București și Sibiu, și urmărea ca mănăstirile și bisericile să fie transformate în muzee”.

Pr. Viorel Ioniță a prezentat informații inedite descoperite în arhivele Consiliului Ecumenic al Bisericilor (CEB) de la Geneva referitoare la începutul activitatății Patriarhului Iustin Moisescu în dialogul ecumenic. Pr. Viorel Ioniță a vorbit despre modul în care al patrulea patriarh al României a reprezentat Biserica noastră în cadrul Consiliului Ecumenic al Bisericilor și Conferinței Bisericilor Europene.

În cadrul simpozionului au fost prezentate cele mai recente apariții din domeniul teologiei la Editura Basilica a Patriarhiei Române: manualul de „Istorie Bisericească Universală” „Dicționarul de Teologie Ortodoxă”, precum și primul volum al manualului de „Teologie Dogmatică Ortodoxă”.

În cursul după-amiezii de luni, Pr. Prof. Dr. Viorel Ioniță a susținut, în  cadrul Școlii Doctorale a Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, Conferința „Bisericile Ortodoxe după Sinodul din Creta”, informează Arhiepiscopia Aradului.

Simpozionul „Patriarhul Iustin Moisescu, promotor al dialogului ecumenic” a fost organizat în contextul Anului comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română.

Întrunirea a fost organizată de Centrul de Studii Teologice-Istorice și de Prognoză Pastoral-Misionară al Facultății de Teologie din Arad, în parteneriat cu Centrul Municipal de Cultură Arad.

Foto credit: Arhiepiscopia Aradului

Comentarii Facebook


Știri recente