Patriarhul îşi exprimă recunoştinţa pentru contribuţia Pr. Prof. Ioan Ică senior la formarea sa teologică

Patriarhul Daniel a transmis miercuri un mesaj de condoleanţe la înmormântarea Pr. Prof. Ioan Ică senior, prin care şi-a exprimat preţuirea şi recunoştinţa pentru contribuţia clericului la formarea teologică şi duhovnicească a Preafericirii Sale, „în anii studenției la Institutul Teologic Universitar de la Sibiu (1970-1974) şi la susținerea tezei de doctorat (1980)”.

Slujba de înmormântare a fost oficiată în Catedrala mitropolitană „Sfânta Treime” din Sibiu.

Mesajul integral:


 Părintele Ioan Ică senior (1932-2021). Un preot erudit şi un profesor dinamic 

Am primit cu profundă întristare vestea trecerii din această viaţă a Părintelui Profesor Ioan Ică senior, unul dintre cei mai de seamă dascăli de Teologie Sistematică ai Bisericii Ortodoxe Române, profesor pentru aproape 40 de generaţii de absolvenţi ai Facultăţilor de Teologie Ortodoxă din Sibiu, Cluj-Napoca şi Alba Iulia.

Atașamentul său faţă de Biserica străbună l-a moștenit de la părinţii săi credincioşi, Ioan şi Susana; preţuirea pentru spiritualitatea răsăriteană i-a fost insuflată de sora mai mare, monahia Fevronia, intrată de timpuriu în viaţa monahală, iar fidelitatea pentru Sfânta Ortodoxie a Părinţilor Bisericii, a Sfintelor Sinoade Ecumenice şi a Mărturisirilor de credinţă i-a fost influențată de apropierea sa de Părintele Profesor Dumitru Stăniloae, încă din vremea când acesta venea la Sibiu şi care l-a determinat să se dedice studiului limbilor clasice – greaca și latina, să studieze mai apoi greaca modernă, precum și limbile franceză, engleză și germană şi să aprofundeze gândirea sigură şi creatoare a Sfinţilor Părinţi.

O influență determinantă în formarea teologică a Părintelui Profesor Ioan I. Ică senior au avut pleiada de profesori de la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, dar mai ales profesorii de la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, unde, în perioada 1958-1961, a urmat cursurile de doctorat la specializarea Teologie Dogmatică și Simbolică Comparată, având acum ca profesori pe unii dintre cei mai apreciați teologi români ai secolului al XX-lea.

Pregătirea sa temeinică a determinat numirea în postul de lector la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, în anul 1968, conferențiar în anul 1974, profesor universitar în 1976, iar din anul 1984 și conducător de doctorat la specializarea Teologie Fundamentală și Dogmatică.

Timp de patru decenii a desfășurat o deosebită activitate didactică, formând multe generații de teologi la Facultățile de Teologie Ortodoxă din Sibiu, Cluj-Napoca (începând din 1994) şi Alba Iulia (între anii 1996-2000).

Ca profesor, a manifestat exigență și a oferit sprijin în afirmarea tinerilor teologi. A fost îndrumător al multor teze de doctorat și membru în peste 70 de comisii de doctorat. Prin cursurile, studiile și articolele sale a susținut revenirea teologiei româneşti la izvoarele patristice, ținând seama însă și de problemele lumii contemporane.

Între anii 1978-1992, Părintele Ioan Ică senior a fost redactor responsabil al revistei „Mitropolia Ardealului”, redevenită după anul 1989 „Revista Teologică”, publicație periodică de teologie și viață bisericească, menținându-i o înaltă ținută academică și continuând tradiția marilor ei redactori: mitropoliții Nicolae Bălan și Nicolae Colan și preotul profesor Grigorie T. Marcu.

Părintele Profesor Ioan Ică senior rămâne pentru generaţiile tinere o pildă de hărnicie, entuziasm și dăruire de sine pentru binele Bisericii şi pentru promovarea învățământului teologic românesc.

Părintele Profesor Ioan Ică senior este cunoscut şi prin traducerea unor lucrări de o importanță majoră pentru învățământul teologic academic și pentru viața duhovnicească a Bisericii.

Activitatea sa teologică academică şi internaţională a fost recunoscută prin acordarea de înalte distincții și titluri academice, în ţară şi în străinătate, iar în anul 2017, la aniversarea de 85 de ani, în semn de prețuire și binecuvântare pentru întreaga sa slujire preoțească și academică, i-am conferit ordinul Crucea Patriarhală pentru clerici, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române.

Alături de familia Părintelui Profesor şi de comunitatea academică de la Sibiu şi din întreaga ţară, în numele Patriarhiei Române, împărtăşim durerea plecării dintre noi a Părintelui Profesor Ioan Ică senior.

Totodată, ne exprimăm în nume personal preţuirea şi recunoştinţa pentru contribuţia Preacucerniciei Sale la formarea noastră teologică şi duhovnicească, în anii studenției la Institutul Teologic Universitar de la Sibiu (1970-1974) şi la susținerea tezei de doctorat (1980).

Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să așeze sufletul slujitorului Său, Părintele Profesor Ioan Ică senior, în ceata sfinților slujitori, dăruindu-i odihnă în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi!

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe şi binecuvântări pentru familia îndoliată şi pentru toți cei îndureraţi,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Foto credit: Mitropolia Ardealului


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente