Patriarhul, în Liturghie la 14 ani de la întronizare: S-a rugat Sf. Grigorie Luminătorul și a elogiat zelul său

„Sfântul Grigorie Luminătorul este un sfânt misionar care a încreştinat un popor întreg. Este deosebit de semnificativ zelul său misionar”, a spus joi Patriarhul Daniel în Paraclisul „Sf. Ier. Grigorie Luminătorul, Arhiepiscopul Armeniei” din Reşedinţa Patriarhală.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Sfânta Liturghie în paraclisul ctitorit de el, după care a prezentat câteva date despre sfântul cinstit în 30 septembrie, dată care coincide cu ziua întronizării Preafericirii Sale.

„A participat la Sinodul I Ecumenic în anul 325 şi a semnat al 36-lea, din cei 318 părinţi participanţi, actele Sinodului I Ecumenic”.

„El a iniţiat alcătuirea alfabetului armean, care apoi a fost desăvârşit de învăţatul Mesrop şi se presupune că el a început şi traducerea Bibliei în limba armeană. Spre sfârşitul vieţii, trăia în singurătate şi multă rugăciune şi aşa în pace a trecut la Domnul”.

„Moaştele sale au fost aflate în secolul al V-lea în timpul împăratului bizantin Zenon şi au fost cinstite cu multă evlavie. Astăzi, mâna dreaptă se află în Armenia, iar capul şi mâna stângă se află la Mănăstirea Marea Lavră din Sfântul Munte Athos”.

„De asemenea, o parte din moaştele sale se află în Italia, în oraşul Napoi, dar şi în alte părţi ale lumii”, a explicat Patriarhul.

Părintele Patriarh s-a rugat lui Dumnezeu „să ne dăruiască credinţă puternică şi râvnă misionară jertfelnică pentru ca să simţim ajutorul lui Dumnezeu în viaţa oamenilor şi în viaţa unui popor întreg, cum a fost poporul armean care a s-a convertit în masă la creştinism, spre slava Preasfintei Treimi şi spre a noastră mântuire. Amin”.

Alături de Patriarhul Daniel, au slujit Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, şi părinţi slujitori de la Paraclisele Reşedinţei Patriarhale.

Pe lângă Sfântul Grigorie Luminătorul, paraclisul îi mai are ocrotitori pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul şi Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul.

Informaţii despre istoricul Paraclisului Patriarhal cu hramul „Sf. Ier. Grigorie Luminătorul, Arhiepiscopul Armeniei” sunt disponibile aici.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente