Întâlnire a reprezentanților comunităților ortodoxe din Ungaria cu Patriarhul Ierusalimului

În perioada 23-26 mai 2016, Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, a efectuat o vizită pastorală în Ungaria, la invitația Guvernului Ungar. Preafericirea Sa a fost însoțit de Înaltpreasfințitul Părinte Aristarh, Arhiepiscop de Constantini şi Secretar al Sfântului Sinod al Patriarhiei Ierusalimului, Înaltpreasfințitul Părinte Arsenios, Mitropolitul pentru Ungaria și Austria al Patriarhiei Ecumenice și alți clerici, membri ai delegației, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Ungariei.

Un punct central și semnificativ al acestei vizite l-a constituit întâlnirea cu reprezentanții celor cinci comunități ortodoxe care trăiesc astăzi în Ungaria și care a avut loc marți, 24 mai 2016. Gazdă pentru acest eveniment au fost Preasfințitul Părinte Lukijan Pantelic și Eparhia Ortodoxă Sârbă din Ungaria, care își are Reședința în orașul Szentendre, situat nu departe de Budapesta. Alături de Chiriarhul locului și clerici ortodocși sârbi din Szentendre, Budapesta și împrejurimi, au mai luat parte și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, însoțit de Părintele Marius Maghiaru, Protopop de Budapesta, Înaltpreasfințitul Părinte Arsenie, Mitropolitul pentru Ungaria și Austria al Patriarhiei Ecumenice și însoțitor al Patriarhului de Ierusalim, Părintele Chiril Tattarka, Paroh de Miskolc și Nyíregyháza și reprezentant al Episcopiei Ortodoxe Maghiare, Domnul Géza Mihály, Ambasadorul Ungariei în Palestina, Domnul Csallóközi Zoltán, Consilier Principal la Oficiul Primului Ministru din Budapesta, Domnul Fedor Tibor, Șef de Secție la Departamentul pentru Culte din cadrul Ministerului Resurselor Umane din Budapesta.

Întâlnirea a cuprins întâmpinarea Preafericitului Părinte Patriarh Teofil al III-lea și o slujbă de Te Deum, săvârșite în Catedrala Episcopală, unde au fost rostite cuvinte de bun venit și de binecuvântare, din partea Preafericirii Sale și a Preasfințitului Părinte Episcop Lukijan, o vizită la Muzeul Episcopiei Ortodoxe Maghiare, care adăpostește piese bisericești foarte valoroase din secolele XVI-XX, din Ungaria, dar și din Serbia (icoane, obiecte de cult, cărți și documente, ș.a.), ce dovedesc, între altele și bunele relații avute de clerici și credincioși din această Episcopie și Patriarhia de Ierusalim, iar la final o recepție oficială oferită la Reședința Eparhială.

Preafericirea Sa a oferit daruri simbolice ierarhilor și clericilor reprezentând jurisdicțiile ortodoxe din Ungaria și a primit din partea Preasfințitului Părinte Lukijan o icoană cu Sfinții Apostol Andronic și Iunia, creștinători ai slavilor și albume cu Muzeul Episcopiei.

Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al III-lea a declarat.

„Vizita noastră este pricinuită și de o nevoie de renaștere spirituală pe care această țară o dorește foarte mult, deoarece este și ea membru indivizibil al comunității europene și vedem cu toții că astăzi, Uniunea Europeană traversează o mare criză, o perioadă de criză a valorilor. Însă acest lucru nu este valabil pentru toate țările care o compun, iar una dintre țările care este interesată și vrea să conserve tradiția și moștenirea strămoșilor ei, este cu siguranță Ungaria. Aici creștinismul are rădăcini puternice, iar astăzi, poporul acestei țări are nevoie de hrană spirituală, are nevoie de valorile duhovnicești nemuritoare ale Sfintei Evanghelii și din acest motiv și Guvernul Ungariei depune toate eforturile, astfel încât arborele Evangheliei care a fost sădit aici odinioară și a adus atunci roade bogate, să fie din nou udat, să se întărească și să aducă iarăși roadele lui, din care se vor hrăni foarte multe suflete”.

Este cea de a două vizită efectuată de Preafericitul Părinte Teofil al III-lea la Budapesta, după vizita din anul 2012.

Comentarii Facebook


Știri recente