Patriarhul explică Pilda lucrătorilor răi: Se referă și la slujitorii de azi. Ne cheamă pe toți la responsabilitate

Patriarhul României a explicat, după Sfânta Liturghie oficiată duminică, 06 septembrie 2020, la Paraclisul Reședinței Patriarhale înțelesurile Pildei lucrătorilor răi.

„Parabola aceasta se referă la lucrătorii răi din vie, adică la cei care au fost chemați să lucreze, dar au devenit vicleni și au început doar să profite de funcția lor fără să împlinească în mod cinstit slujirea la care au fost chemați”.

Părintele Patriarh a semnalat că pilda îi viza în primul rând pe preoții Legii Vechi, dar se referă și la slujitorii de azi ai sfintelor altare.

„Nu este vorba numai de slujitorii Vechiului Testament, dacă interpretăm parabola în mod duhovnicesc, ci de toți slujitorii chemați de Dumnezeu la o lucrare sfântă”.

„Unii dintre ei au răspuns în mod cinstit, corect, cu evlavie, cu frică de Dumnezeu, cu responsabilitate, alții însă s-au făcut stăpâni peste via Stăpânului și au devenit lucrători răi, necinstiți”.

Patriarhul Daniel a spus că „Evanghelia de astăzi ne cheamă pe toți să medităm cum răspundem noi chemării lui Dumnezeu pentru mântuirea sufletului”, dar a subliniat că „slujitorii sfintelor altare au o responsabilitate mai mare”.

În acest sens, Patriarhul a semnalat spusele Sfântului Ioan Gură de Aur: „Cu cât cunoști mai mult, cu atât ești mai mult pedepsit. Preotul care face același păcat ca și mireanul nu primește pedeapsa mireanului, ci o pedeapsă mult mai grea”.

„Responsabilitatea celor chemați să fie slujitorii lui Dumnezeu pentru mântuirea oamenilor este foarte mare”, a atras atenția Preafericirea Sa.

„Pe de altă parte, și mirenii au o responsabilitate. Ei vor răspunde de felul cum au înmulțit talanții primiți la naștere, dar și la Botez, de felul cum au trăit credința, cum au săvârșit fapte bune, cum au ajutat pe cei aflați în nevoi”.

De ce a plecat departe Stăpânul viei?

Un alt aspect explicat de Preafericitul Părinte Daniel în predică a fost acela al plecării „departe” a Stăpânului viei.

„Plecarea departe a Stăpânului înseamnă asigurarea libertății pentru cei pe care El i-a chemat la lucrare, ca ceea ce ei săvârșesc să facă din convingere proprie, în mod liber”.

„Evanghelia ne arată cât de mult respectă Dumnezeu libertatea oamenilor. Se face nevăzut, se face îndepărtat, se face absent ca omul să acționeze liber, să decidă în mod liber dacă este lucrător bun sau este lucrător rău în lucrarea lui Dumnezeu, dacă este lucrător cinstit sau dacă este lucrător viclean, dacă este lucrător harnic sau este un angajat leneș”.

„Totuși, libertatea acordată acestor lucrători în vie, nu înseamnă nepăsare din partea Stăpânului. Plecarea Stăpânului departe nu înseamnă neglijență, pentru că din când în când Stăpânul a trimis slujitori să vadă cum lucrează muncitorii via”.

„Acești muncitori însă au alungat pe slujitorii Stăpânului viei, pe alții i-au bătut, pe alții i-au omorât. Ei se comportau în via lor proprie ca și când ar fi stăpâni”, a spus Preafericirea Sa.

Finalul predicii Patriarhului a constat în îndemnul de a ne ruga lui Dumnezeu să ne dăruiască „bucuria de a fi slujitori buni, cinstiți, harnici și darnici, credincioși, milostivi și roditori de fapte bune”.

Ascultă predica integral.

Foto: arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente