Patriarhul Ecumenic, onorat la Universitatea Fordham

Universitatea Fordham (SUA) a conferit pe 27 octombrie titlul de Doctor Honoris Causa în Drept Sanctității Sale, Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului, pentru „remarcabilele servicii aduse comunității lumii și pentru principiile pe care le susține”, informează patriarchate.org, citat de cotidianul „Ziarul Lumina”.

Ceremonia solemnă și istorică a conferirii acestui titlu s-a desfășurat în biserica universității din campusul Rose Hill (Bronx, New York), în prezența a sute de persoane, oficiali ai universității, profesori, studenți, clerici ortodocși și romano-catolici, oaspeți de onoare și o mulțime de credincioși.

Titlul a fost decernat de Rev McShane împreună cu John N. Tognino (președintele Consiliului de Administrație) și s-a săvârșit apoi slujba Polihroniului în onoarea Patriarhului Ecumenic. Sanctitatea Sa a rostit un discurs de primire intitulat „Descoperind prezența lui Dumnezeu în lume”, în care a vorbit despre „primatul ecumenicității sau al deschiderii într-o lume care așteaptă de la noi să fim întotdeauna pregătiți să oferim un răspuns tuturor care ne cer unul, să oferim motive pentru nădejdea noastră” (I Petru 3, 15). În concluzie, Bartolomeu I a remarcat: „Deschiderea către suflet; deschiderea către altul; deschiderea către creație. Epoca noastră cere din partea tuturor deschidere către toți. Auzim frecvent că lumea în care trăim este în criză. Totuși, niciodată în istoria omenirii nu au avut oamenii șansa să aducă atâtea schimbări pozitive atâtor oameni doar prin întâlnire și dialog. Dacă secolul al XXI-lea va rămâne în istorie, o va face prin aceia care s-au dedicat cauzei toleranței și înțelegerii”, referindu-se și la principiile nonviolente ale lui Mahatma Gandhi și Martin Luther King jr. „Cel mai provocator mesaj este să-ți iubești dușmanul și să faci bine celor care te urăsc”.

Sanctitatea Sa, Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic, se află într-o vizită apostolică în Statele Unite ale Americii. Desfășurată între 20 octombrie și 6 noiembrie, vizita a cuprins foarte multe evenimente, printre care întâlniri cu oficialități de rang înalt din administrația americană, o întrevedere cu secretarul general ONU și participarea la un simpozion pe teme ambientale.

Comentarii Facebook


Știri recente