Patriarhul Ecumenic la Mănăstirea Sumela

Pentru al patrulea an consecutiv, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, a săvârșit, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Panaghia Sumela, din provincia Trapezunt a Turciei. Alături de Patriarhul Ecumenic s-au aflat sute de pelerini din Grecia și din alte țări ortodoxe care s-au recules și s-au rugat preț de câteva ceasuri în așezământul monahal. Ceremonia anuală a fost transmisă în direct pe mai multe canale de televiziune din Grecia și Turcia, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Mănăstirea Sumela a fost construită în anul 386, în timpul împăratului roman Teodosie I. Doi călugări au găsit în interiorul unei peșteri pe Muntele Mela o icoană a Maicii Domnului cu o candelă aprinsă, și astfel au primit încredințarea să ridice aici un lăcaș închinat Născătoarei de Dumnezeu. Mănăstirea a fost construită și completată cu chilii pe parcursul mai multor secole, iar forma actuală a fost definitivată în secolul al XIV-lea în timpul împăratului bizantin Alexios III Comnenul (1349-1390). După 1461, mănăstirea a primit protecția sultanului Mehmet Cuceritorul. În timpul Primului Război Mondial, mănăstirea, ca și întreaga regiune, a fost ocupată de ruși, iar după anul 1923, când între Grecia și Turcia a avut loc un schimb de populație, mănăstirea a fost părăsită de călugării greci, care au luat cu ei și icoana Maicii Domnului. Din anul 2010, după ce mănăstirea a fost restaurată, Patriarhului Ecumenic i s-a permis să oficieze o dată pe an Sfânta Liturghie în cadrul așezământului.

Această sărbătoare a devenit în patru ani un eveniment important pentru Patriarhia Ecumenică și pentru creștinii ortodocși din Turcia și Grecia, precum și din alte țări, care au ocazia să descopere o comoară a monahismului ortodox bizantin.

Comentarii Facebook


Știri recente