Patriarhul Ecumenic la conferința despre Cercul Arctic: „Trebuie să schimbăm modul în care percepem și tratăm lumea”

Ecumenical Patriarch Arctic Circle Conference

Aflat în Reykjavik la invitația fostului președinte al Islandei, Ólafur Ragnar Grímsson, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, a susținut o prelegere vineri la Conferința despre Cercul Arctic în fața a peste două mii de participanți din partea guvernelor, corporațiilor, universităților și instituțiilor ecologice.

Patriarhul Ecumenic a vorbit despre importanța și influența religiei pentru a crește nivelul de conștiință cu privire la criza ecologică de astăzi, subliniind că liderii spirituali, oamenii de știință și politicienii nu pot evita angajarea în dialog reciproc pe tema schimbărilor climatice.

Potrivit unui comunicat al Mitropoliei Suediei, Sanctitatea Sa a declarat că „pentru a schimba ceea ce vedem, trebuie să schimbăm modul în care privim. Trebuie să schimbăm modul în care percepem și tratăm lumea, modul în care utilizăm cunoștințele și aptitudinile noastre pentru a o susține și îmbunătăți”.

Vineri dimineață, Patriarhul Ecumenic a avut o întrevedere cu prim-ministrul Islandei, Bjarni Benediktsson, la centrul de conferințe și concerte Harpa, din Reykjavik, în timpul căreia Patriarhul Bartolomeu și-a prezentat inițiativele proprii și ale Patriarhiei Ecumenice pentru protecția mediului înconjurător. De asemenea, patriarhul a făcut referire la diferite întâlniri pe care le-a avut cu lideri religioși și politici din întreaga lume și la organizarea unor conferințe internaționale care au scopul de a sensibiliza conștiința publică cu privire la problema ecologică, la protejarea mediului înconjurător și la protecția creației.

În cadrul discuțiilor purtate, Sanctitatea Sa a amintit de persecuțiile creștinilor din Orientul Mijlociu, de distrugerea caselor personale și ale bisericilor din acea regiune, evidențiind pericolul ca prezența creștinilor în zonă să se diminueze.

Premierul Benediktsson l-a felicitat pe Patriarhul Ecumenic pentru atenția pe care o oferă protecției mediului înconjurător și a făcut referire la potențialul tehnologiei contemporane de a contribui la soluționarea problemei ecologice.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a fost însoțit de Mitropolitul Cleopa al Suediei și Arhid. John Chryssavgis, consilier personal al patriarhului pe probleme ecologice.

Patriarhul Ecumenic a ajuns joi, 12 octombrie, în capitala Islandei pentru a participa la conferința despre Cercul Arctic, cea mai mare întâlnire internațională care adresează probleme privind Cercul polar și la care participă anual peste 2000 de reprezentanți ai diferitelor instituții din peste 50 de țări.

Conferința are loc anual în luna octombrie la Centrul de Conferințe Harpa din Reykjavik, Islanda. La acest eveniment participă șefi de stat și de guverne, miniștri, parlamentari, autorități, experți, oameni de știință, antreprenori, lideri de afaceri, reprezentanți locali, ecologiști, studenți, activiști și alți parteneri și participanți interesați de viitorul cercului arctic.

Programul conferinței include teme precum:

 • Topirea ghețarilor și vremea extremă
 • Rolul și drepturile indigenilor
 • Securitatea în zona polară
 • Structuri de investiție în zona arctică
 • Dezvoltare regională
 • Rolul statelor europene și asiatice în zona arctică
 • Turism și aviație în zona arctică
 • Ecosisteme arctice și știință marină
 • Energie regenerabilă la scară redusă pentru comunitățile retrase
 • Cooperare de afaceri
 • Geologie și glaciologie
 • Drept polar: tratate și acorduri

Foto Credit: Arctic Circle

Salvează

Comentarii Facebook


Știri recente