Patriarhul Ecumenic despre ultima vizită în România: Va rămâne permanent în mintea și în inima noastră

În urma vizitei recente în România, Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a adresat o scrisoare de mulţumire Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Patriarhul Ecumenic mulţumeşte pentru „minunata primire”, pentru „bucuria întâlnirii față către față cu cinstita Ierarhie a Sfintei Biserici a României”, dar şi pentru întrevederea cu Preşedintele României.

Sanctitatea Sa face referire şi la momentul istoric al sfinţirii Catedralei Naţionale şi la prima liturghie, despre care spune că „vor rămâne permanent în mintea noastră și adânc înrădăcinate în inima noastră”.

În cadrul documentului, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu face referire şi la buna colaborare dintre Patriarhia Română şi Patriarhia Ecumenică şi urează Părintelui Patriarh Daniel „cu ocazia sărbătorii Nașterii Domnului, a Anului Nou și a Botezului Domnului, pace de sus, sănătate și înțelepciune în înalta slujire”.


Text integral:

Preafericirea Voastră, Preafericite Părinte Daniel, Arhiepiscopul Bucureştilor, Mitropolit al Ungrovlahiei şi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Autocefale Române, preaiubit şi mult dorit frate în Hristos Dumnezeu şi împreună liturghisitor cu Smerenia noastră, călduros îmbrăţişându-Vă frăţeşte în Domnul, cu deosebită bucurie ne adresăm preacinsitei Voastre Preafericiri!

O mulțime de amintiri și sentimente de dragoste ne cuprind aducându-ne aminte de vizita recentă în Sfânta Biserică Soră a României cu ocazia momentului istoric al sfințirii Catedralei Naționale de la București, închinată Înălțării Domnului și Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, cel cinstit și de către Noi.

Ne exprimăm cele mai călduroase mulțumiri pentru minunata primire pe care ne-ați făcut-o, pentru bucuria întâlnirii față către față cu cinstita Ierarhie a Sfintei Biserici a României, dar și pentru organizarea întâlnirii Noastre cu Excelența Sa, domnul Președinte al României, precum și cu alte persoane importante.

Vor rămâne permanent în mintea noastră și adânc înrădăcinate în inima noastră Sfânta Liturghie, precum și minunatul moment al sfințirii grandioasei Catedrale Naționale, construcție de care v-ați ocupat personal, devenind astfel reușita și realizarea Preafericirii Voastre, împlinindu-se astfel făgăduința poporului român, cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la formarea statului român modern.

Această Catedrală va rămâne pe vecie un simbol al identității ortodoxe și al unității poporului român, și prin aceasta se vor aminti de legăturile strânse dintre Biserica Ortodoxă Română și Sfânta Mare Biserică Mamă a lui Hristos, al cărei fondator este ocrotitorul Catedralei Naționale a Preafericirii Voastre, Sfântul Apostol Andrei.

În acest context, dorim să ne exprimăm bucuria noastră sinceră a Smereniei noastre de colaborarea dintre Bisericile noastre vreme de zeci de ani, pentru rezolvarea problemelor mari, cele care au preocupat întreaga Ortodoxie.

În plus, dorim să menționăm un exemplu de bună colaborare între Bisericile noastre menționând prezența luminoasă, precum și implicarea constructivă atât a Preafericirii Voastre, personal, cât și a Ierarhiei Bisericii Ortodoxe a României spre excelenta pregătire și organizare cu succes a Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe din anul 2016 din Creta.

Drumul comun al Bisericilor noastre se confirmă astăzi, pentru încă o dată, în ceea ce privește gestionarea statutului bisericesc din Ucraina, despre care suntem siguri că, Biserica Ortodoxă a României va avea o contribuție benefică, prin fapte și cuvinte, pentru păstrarea unității bisericești și pentru bunăstarea canonică a Bisericii Ortodoxe.

Spunând acestea, ne exprimăm cu recunoștință mulțumirile noastre față de Preafericirea Voastră și Vă urăm frățește cu ocazia sărbătorii Nașterii Domnului, a Anului Nou și a Botezului Domnului, pace de sus, sănătate și înțelepciune în înalta slujire a Preafericirii Voastre, pentru poporul român al lui Dumnezeu, rămânem cu adânc respect și dragoste în Domnul,

Al preacinstitei Voastre Preafericiri,
Iubit frate în Hristos,
†Bartolomeu
Patriarhul Constantinopolului

17 decembrie 2018

Comentarii Facebook


Știri recente